Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Snouden negira kontakte sa ruskim službama


Edvard Snouden

Ben Vizner, advokat bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, odbacio je kao "zluradu besmislicu" delove izveštaja Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem se tvrdi da je Snouden "imao i dalje ima" kontakte s ruskim obaveštajnim službama.

"Ako ćete da čitate ovu zluradu besmislicu, trebalo bi prvo ovo da pročitate", naveo je Vizner na svom nalogu na Tviteru okačivši link za članak, u kojem se kritikuje prvi deo izveštaja, s kojeg je skinuta oznaka poverljivosti u septembru ove godine.

U danas objavljenim delovima izveštaja Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD tvrdi se da je Snouden "imao i još ima" kontakte sa ruskim obaveštajnim službama.

U dokumentima, s kojih je skinuta oznaka poverljivosti, dodaje se da je Pentagon otkrio 13 neimenovanih bezbednosnih problema visokog rizika, koje je Snouden izazvao objavljivanjem u medijima više desetina hiljada najosetljivijih dokumenata američke agencije za prisluškivanje NSA.

U izveštaju se upozorava da, ukoliko su Kinezi i Rusi dobili pristup materijalima povezanim s tim problemima, "američki vojnici će biti u većem riziku u svakom budućem sukobu".

Snouden živi u Moskvi, gde je dobio azil nakon što je 2013. godine obelodanio poverljiva dokumenta o američkom globalnom programu praćenja, što je izazvalo međunarodni bez zbog dometa američkih špijunskih operacija, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG