Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smanjenje zarada poslanicima dodvoravanje biračima?


Poslanicima u oba bh. parlamenta naredne godine plate će biti smanjene. Narodni predstavnici u parlamentu RS primaće 15 posto manje sredstava, dok u federalnom parlamentu se očekuje usvajanje zakona o platama. Opozicija upozorava da se radi samo o dodvoravanju biračima u godini opštih izbora.

Prošle godine bh. političari ubjeđivali su građane da Bosnu i Hercegovinu svjetska ekonomska kriza ne može pogoditi - jer je malo tržište. Kako ova procjena nije bila dobra, u 2009. godini morali su sebi plate smanjiti za 10 posto, a i u narednoj će biti kresanja na sve strane.

Administrativna komisija Narodne skupštine RS, koja je odgovorna za pitanje poslaničkih primanja, na inicijativu Kluba poslanika SNSD-a usvojila je sinoć odluku da se plate svim narodnim poslanicima od 1. januara naredne godine smanje za 15 posto. Zamjenik šefa Kluba Nikola Baštinac ističe da se Klub odlučio da predloži smanjenje plata poslanicima nakon što je Vlada RS predložila smanjenje zarada svojim funkcionerima u 2010. godini za 15 posto:

„I smatramo da ta sredstva trebaju da se preusmjere ka radnicima koji rade u institucijama srednjeg obrazovanja i osnovnog obrazovanja i da njima iduće godine bude što manje smanjenje plata na uštrb plata funkcionera.“
Nacrtom budžeta RS za 2010. godinu predviđeno je smanjenje plata policiji i zaposlenima u obrazovanju za tri odsto u prvih šest mjeseci, a za zaposlene u upravi predviđeno je smanjenje od 10 odsto za čitavu godinu

Nacrtom budžeta RS za 2010. godinu predviđeno je smanjenje plata policiji i zaposlenima u obrazovanju za tri odsto u prvih šest mjeseci, a za zaposlene u upravi predviđeno je smanjenje od 10 odsto za čitavu godinu.

KLASIČNA DEMAGOGIJA?


Opozicija u RS pozdravlja inicijativu najjače vladajuće partije o smanjenju plata jer, kako kažu, i poslanici treba da podijele teret krize sa građanima. Ipak nisu uvjereni u iskrenost Vlade i SNSD-a. Ovo je smiješno, kaže Perica Bundalo, poslanik PDP-a, jer smanjenje plata poslanika neće bitnije uticati na povećanje plata u prosvjeti jer će uštede na godišnjem nivou iznositi oko 700.000 maraka:

“Mi smo tačno izračunali da tim smanjenjem plata narodnim poslanicima, ukoliko bi bilo preusmjereno za povećanje plata radnicima u prosvjeti, bi iznosilo to povećanje od dvije marke mjesečno.“


Zoran Đerić, takođe poslanik PDP-a, predložio je Vladi mnogo ozbiljnije uštede od onih koje će dobiti smanjivanjem plata:

„Da Vlada RS pod hitno stavi van snage zaključak o kupovini dva putnička aviona čija je predračunska vrijednost preko 56 miliona američkih dolara. Takođe smo tražili da se hitno obustavi izgradnja aerodroma u Trebinju jer smatramo da je to ekonomski neopravdano i da se građanima u Trebinju izgradi nova autobuska stanica.“

Nisam protiv smanjenja plata narodnim poslanicima, ali i Vlada i SNSD bi trebali prsetati nemilice trošiti javna sredstva na kojekakve koncerte, kupovinu automobile itd., kaže šef Poslaničkog kluba Stranke za BiH Muharem Murseilović:

„Ali čini mi se da je to klasična demagogija koja u ovom trenutku služi da se dobije naklonost građana.“


NIKAD LOŠIJE UPRAVLJANJE PRIVREDOM

I dok u, kako premijer RS voli reći - boljem bh. entitetu krešu plate poslanicima, ministrima u Federaciji BiH tek se očekuje usvajanje zakona o platama. Plate poslanika u federalnom Parlamentu smanjene su 10 posto od juna ove godine na osnovu Zakona o uštedama, a novi zakon se očekuje uskoro, kaže predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić:

„Vjerujem da će on riješiti ovu svu šarolikost koju imamo u Federaciji, počev od činjenice da pojedini načelnici općina imaju plaće oko 4.000. ili 5.000 maraka, skoro pa duplo veće nego premijer Federacije itd., znači praktično će ujednačiti te odnose, a to automatski znači bitno umanjenje ne samo u federalnom budžetu nego i u ostalim budžetima, kantonalnim i općinskim.“

O novom zakonu više detalja nije želio reći ni premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović:

„Mislim da su okviri postavljeni. Ja se ne miješam u sadržaje. Mislim da bi trebao biti do 15. decembra. Ja sam obećao da ćemo ga na Ekonomsko-socijalnom vijeću razmatrati.“

Zastupnik SDP-a BiH u federalnom Parlamentu Nermin Nikšić ističe da se i u ovom slučaju radi o još jednoj obmana vlade i vladajuće većine u Federaciji BiH:

„Podsjetiću vas da jedini zakon za koji su poslanici SDP-a glasali kad su u pitanju bile plate je famozni Zakon o uštedama koji je predviđao da se plate na vrate na decembarski nivo i umanje 10 posto. Vi znate da to nije urađeno, odnosno kad su vidjeli na koji nivo bi se trebale vratiti plate u federalnoj Vladi, oni su našli potpuno protivzakonito ali čarobno rješenje da svojom uredbom izmijene, derogiraju zakon i da jednostavno ne primjenjuju zakon koji im ne odgovara.“


Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada smatra da nije problem u smanjenju ili povećanju plata, već u tome da li su one zarađene ili ne:

„Ja sam uvijek za varijantu da se povećavaju plate privredi, a ne da se smanjuju. A kako se mogu povećati? Mogu ako se napravi bolji privredni ambijent, koji mislim da nije dobar i ima tu prostora - bolje upravljanje privredom. Mi smo ušli u privatizaciju da bismo napravili efikasniju privredu. Nažalost, mi napravili lošiju. Nikad lošije upravljanje privredom nije bilo kao sad.“


A ako bi se sudilo po analizama Centru civilnih inicijativa o rada parlamenata u BiH, poslanici jedva da bi trebali dobiti i 50 posto plata da su plaćeni po učinku onoga što planiraju godišnje da urade.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG