Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezanje troškova ili marketinški trik?


Zaposleni u vladi upravi od januara s manjim platama?
Vlada RS počela je preduzimati drastične mjere rezanja javne potrošnje, a prva od njih biće i da će ministri u idućoj godini imati plate manje za 15 odsto.

Zaposleni u administraciji i javnoj upravi također će imati manje plate i to za deset odsto. Prijedlog za zaposlene u policiji i obrazovanju je da im se plata u prvom polugodištu 2010. smanji za tri odsto, a potom vrati na sadašnji nivo.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik objasnio je šta je cilj ovih poteza:

„Time bismo učinili uštede koje se očekuju vezano za stand by aranžman, a isto tako i na neki način se odnosili prema aktivnostima i odgovornostima koje službenici u javnoj upravi imaju za obavaljanje svog posla.“

Možda bi Dodikova namjera da uštede prikaže kao potez racionalnog ekonomisanja u periodu krize i mogla proći, da ne postaje jasno kako je, zapravo, sve manje novca u budžetu. Potvrđuje to i podatak da su neto prihodi od indirektnih poreza za prvih 10 mjeseci ove godine 11 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, RS je u prvom polugodištu imala realizaciju već rebalansom umanjenog budžeta od 77 posto.

I KAZNE KAO MJERA


Da vlastima zapravo gori pod nogama jer novca nema, svjedoče i druge mjere koje Vlada preduzima - nedavno smanjenje penzija po osnovu boračke kategorizacije, ali i smanjenje novembarske plate za 10 odsto zaposlenima u Vladi koji su u petak, 13. novembra, zakasnili na posao.

Premijer RS Milorad Dodik zaključao je tog dana vrata zgrade Vlade nakon čega je najavio disciplinske postupke za radnike koji često kasne i suspenzije radnicima koji su koristili službene automobile iza deset sati uveče - bez putnih naloga.

Ovaj potez izazvao je oduševljenje kod jednog broja građana koji su protumačili kako premijer u uvođenju reda polazi prvo - iz svoje kuće:

„I treba ih kažnjavati kad neće na poslu da budu. Narod dolazi, njih nema nigdje.“

„Ne smije radnik na radnom mjestu da kasni.“

„Treba kazniti. Ja sam 40 godina radio, nisam nikada zakasnio na posao, niti sam pobjegao s posla.“

„Trebalo bi, normalno da bi trebalo - ako ćemo normalnu državu. Kao normalna država i evropska država treba sve to raditi. Slažem se 100 posto.“

„Neka oni imaju platu. U cijelome svijetu budžovani i ministri platu imaju. Meni je najteže što ne pogledaju oni na penzionere, a meni nikad nije žao što on ima.“

„To je malo da da zamajaju narod ovdje, to je to. To je sve tako, te priče, prolazno, samo da narod utiša, da ne bi nekog nemira bilo, da ne bi došlo do nečega - jer narod pati.“

Opozicija u svemu tome vidi tek političku demagogiju. Ekonomista i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić:
Priče jedno, dijela drugo - Mladen Ivanić

„Kad sirotinja čuje da se udara po administraciji to njoj lijepo zvuči. Ali pri tome ona zaboravi da je ista ta vlada, isti taj premijer uduplao plate administraciji samo prije godinu i po dana – i danas traži podršku za smanjenje od 10 posto.“

U Savezu sindikata RS, kojem je Vlada - barem prema dosadašnjim tvrdnjama sindikalnog rukovodstva - bila dobar partner, smatraju da se ne smije provesti nijedna od najavljenih mjera. Potpredsjednik Saveza Duško Jandrić:

„Vidimo šansu da u idućoj godini ni u što ne investiraju, ono što smo mi ranije nazvali neprofitabilnim. Neka štede, štede, štede na svim poljima i na svim nivoima da ne bi došlo do smanjenja plaća.“

I dok je Vlada RS prethodnih godina kupovala socijalni mir brinući se o budžetskim korisnicima, najavljene mjere smanjenja plata i broja zaposlenih prijete da raskinu njeno dosadašnje partnerstvo sa sindikatom. Teško je očekivati da će smanjenje plata i broja zaposlenih Vlada objasniti preglomaznim birokratskim aparatom. Izvjesnije je da će javnosti biti servirana još jedna priča o odgovornom ponašanju vlasti prema javnim sredstvima.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG