Dostupni linkovi

Korupcija kao u Tongu


Bosna i Hercegovina nema niti jedan zakon niti antikorupcioni tim koji bi sankcionisali korupciju, pa stoga ne čudi podatak da je država najkorumpiranija u regiji. U tome prednjače političke partije. Neki od njih, poput člana Predsjedništva Stranke za BiH Gavrila Grahovca, ovako to tumače:

„Najlakše je reći da su političke stranke korumpirane, naravno, jer političke stranke su one koje obavljaju vlast.“

I u Savezu nezavisnih socijaldemokrata smatraju da ne treba pridavati preveliku pažnju izvještajima koje plasira Transparency International. Članica Izvršnog odbora stranke Dušanka Majkić to i argumentuje:
Dušanka Majkić

„Da sam nedavno bila u ključnoj instituciji Velike Britanije za pitanja korupcije i tu sam čula da Britanci ne drže mnogo do podatka koji objavljuje Transparency International jer način na koji se izračunava taj koeficijent, odnosno metodologija po kojoj radi Transparency International je upitna.“

Bez obzira na stavove političara kako nije sve tako crno kako se čini, Evropska komisija traži od Bosne i Hercegovine da formira tijela koja će se boriti protiv korupcije, što je jedan od uslova za evropske integracije. Uprkos tome, Vijeće ministara i Parlament BiH to nisu uradili. Predsjedavajući Komisije državnog Parlamenta za evropske integracije Halid Genjac ističe da je to u Parlamentu gotovo nemoguća misija s obzirom na činjenicu da predstavnici iz Republike Srpske smatraju da se ta oblast treba urediti na entitetskom, a ne državnom nivou:

„Našoj efikasnoj borbi protiv korupcije je strašna prepreka to stalno polemisanje i stalna, veoma jalova i dugotrajna diskusija ’trebali smo na nivou države’ i ne dozvoljavanje da se to uradi na nivou države.“

Poražavajući je i podatak da političari u Bosni i Hercegovini u negativnom kontekstu koriste funkcije koje obnašaju. Zbog sukoba interesa protiv nekih od njih su podignute i optužnice. Nedžad Branković, Edhem Bičakčić, nekadašnji premijeri Federacije BiH, i Dragan Čović, bivši ministar finansija, najočitiji su primjeri za to. Čoviću se već sudilo zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, a nakon što ga je sud prvostepenom presudom osudio na pet godina zatvora, u drugostepenoj parnici je oslobođen.

UCJENE I ZAVRTANJE RUKE

Prema podacima Transparency Internationala BiH više od dvije trećine presuda za krivična djela korupcije nisu sankcionisana. Govori izvršni direktor Srđan Blagovčanin:

„Imamo potpuno apsurdnu situaciju da je oštrija kaznena politika za sitniji kriminalitete nego za zloupotrebe službenog položaja. To je apsurd i tako nešto, koliko je nama poznato, ne postoji ni u zemljama regiona, ni bilo gdje u Evropi s obzirom da su za ovakva krivična djela propisane drakonske kazne.“


Socijaldemokratska partija, koja je opoziciona u parlamentima, šest puta je do sada u parlamentarnu proceduru upućivala prijedlog da se usvoji zakon o oduzimanju bespravno stečene imovine i formira agencija za njeno raspolaganje. Svih šest puta zahtjev im je odbijen, kaže generalni sekretar Nermin Nikšić.

„Ne postoji politička volja i signal iz političkih partija poslanicima da izglasaju takve zakone,“ kaže Nikšić.

„Ovo ne samo da tjera ozbiljne privrednike koji bi ikad ovdje došli nego tjera i domaće da idu da traže ono što zaista posluje na tražišnoj utakmici i posluje po zakonima - da sele svoj kapital u neku zemlju gdje će moći normalno da posluju, a ne da ih svako ucjenjuje, ne da im svako zavrće ruku i traži pare od njih,“ konstatuje ekonomistica Svetlana Cenić.
Slavo Kukić

„Imate u jednom danu da se slože i vlasnik Avaza i njegovi mentori u Islamskoj zajednici, i gospodin Dodik i njegovi krug u Banjoj Luci, i gospodin Čović i njegov krug u Mostaru i da su jedan put u zadnjih pet godina svi na istom fonu - na fonu borbe protiv institucija koje mogu biti brana njihovoj korupciji i mogu biti pretpostavka njihovog progona zbog korupcije i kriminala,“ kaže analitičar Slavo Kukić.

To što je zemlja po korumpiranosti na nivou Dominikanske Republike, Jamajke, Madagaskara, Senegala, Tonga i Zambije domaće političare ne zabrinjava. Jer, da to nije tako, njihove plate ne bi bile dvadeset puta veće od prosječnih, a bosanskohercegovački građani bili bi u redu zemalja koje će od 19. decembra bez viza u Evropu.
XS
SM
MD
LG