Dostupni linkovi

Vlada RS podijelila 2,5 miliona medijima


Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Danas je uplaćena prva tranša novčanih sredstava koje je Vlada Republike Srpske izdvojila za 70 medija u tom bh. entitetu. Novac je dodijeljen i javnim i privatnim radio i tv stanicama, ali i štampanim medijima.

I dok većina medija odluku Vlade smatra pozitivnom, iz novinarskih udruženja poručuju da će najviše štete od te pomoći imati upravo mediji jer će izgubiti svaku autonomost, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je novac dodijeljen godinu dana uoči opštih izbora u BiH.

Vlada RS izdvojila je 2,5 miliona eura za 70 medijskih kuća u Republici Srpskoj. Radi se, kako se navodi u odluci, o dodjeli pomoći medijima u tom bh. entitetu. Najviše novca dobila je Radio televizija RS - 300.000 eura.

Generalni direktor Dragan Davidović odluku Vlade ocjenjuje pozitivnim, ali ima i neke primjedbe:

„Ono što ja ima zamjerku, to je pitanje kriterijuma kako su dodjeljivana ta sredstva. I mislim da je trebalo da se uslove mediji u načinu potrošnje.“

Od štampanih medija koje su dobile najviše novca prednjače banjalučke Nezavisne novine, koje su vlasnik i Glasa Srpske. Ukupno su dobili 300.000 eura.

Zamjenik direktora Nezavisnih novina Dragan Jerinić kaže da Vlada pomaže medijima koje je zahvatila ekonomska kriza i da to nema nikakve veze sa činjenicom da je novac dodijeljen godinu dana uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini:

„Ne vjerujem da će sad doći do drastičnog promjene odnosa medija prema vladajućoj strukturi i vladajućim partijama. Mediji u RS se ponašaju sasvim po jednoj drugoj matrici nego što se ponašaju mediji u Sarajevu. Problem je što u tome problem vide mediji iz Sarajeva, a ne mediji iz Banje Luke.“


Opozicija: Pritisak na medije


Niko od 70 medijskih kuća novac nije odbio. Među njima je i Radio Višegrad koji je dobio oko 15.000 eura.

Direktorica Radija Stojanka Nikolić novac će preusmjeriti za plate zaposlenih. Kaže da ne vjeruje da će zbog novca kojeg je dobila zauzvrat morati da radi u korist vladajuće stranke u Republici Srpskoj:

„Bar nema nikakvih naznaka, niti ja imam ikakvih nagovještaja da bi nekakve pritiske mogli vršiti na nas kao medijsku kuću.“


I dok su mediji novac prihvatili objeručke, opozicione partije u Republici Srpskoj odluku Vlade smatraju pritiskom. Opozicija vjeruje i da će biti u neravnopravnom položaju uoči opštih izbora u BiH naredne godine. Poslanici SDS-a i PDP-a u Skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica i Branislav Borenović:

„Ja ću vas podsjetiti da jedna sadržajna odredba iz ugovora koji je Vlada pravila sa medijima jeste zadržavanje postojećeg broja radnika do oktobra 2010., dakle do izbora parlamentarnih u BiH i samim tim to nas navodi na jednu situaciju koja jasno govori o namjeri Vlade da kontroliše određene medije na jedan način kakav je neprihvatljiv za demokratiju i za parlamentarizam.“


„To će vjerovatno biti jedno od sredstava koji će vladajući SNSD koristiti u svoje lične političke svrhe, da će mediji koji ’dobro slušaju’ dobiti određena sredstva.“

Ombudsmen za medije u Federaciji BiH Mehmed Halilović kaže da odluka o dodjeli pomoći medijima pokazuje i moć Milorada Dodika. To argumentuje podatkom da u trenutku kada su svi budžeti u BiH morali da budu redukovani zbog uslova MMF-a, entitetski premijer nalazi novac za medije. O tome ko će pretrpjeti štetu zbog novca, Halilović kaže:

„Najveća šteta jeste za same medije u RS, koji i do sada nisu bili naročito kritični prema vlastima, prema strukturama svih vlasti, a bojim se da će od sada i oni koji su koliko-toliko imali te kritike u poptunosti ili u velikoj mjeri zašutjeti.“


Izostaće kritički otklon prema vlasti


Direktor Media Centra Boro Kontić:

„Bojim sa da to u konačnici znači da će izostati bilo kakav kritički uklon tih medija prema potezima vlasti, a to je jednostavno ono po čemu su mediji prepoznatljivi bilo gdje.“

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik poručio je prije nekoliko dana kako pomoć od pet miliona maraka za medije u tom bh. entitetu neće biti jedina te vrste. On je najavio izdvajanje novca za njih i u narednoj godini.

Istovremeno, i Regulatorna agencija za komunikacije ima poruku za tamošnje medije koju prenosi šefica Odjela za odnose sa javnošću Amela Odobašić:

„Ono što stanice moraju imati na umu jeste da su za njih izuzetno važeći pravila i kodeks Agencije i da ne smiju dozvoliti da podlegnu eventualnim nastojanjima da se izvrše određeni pritisci na uređivačku politiku.“


Kriteriji prema kojima je Vlada Republike Srpske dodjeljivala novac tamošnjim medijima bili su broj zaposlenih, rasprostranjenost, tiraž ili obim programa, te finansijske aktivnosti. Jedan od uslova je i da nijedan medij u narednih godinu dana, odnosno do oktobarskih izbora, ne smije otpustiti radnike.

Poražavajuća je činjenica kako niko ne zna otkud Vladi RS-a 2,5 miliona eura viška. Istovremeno, praksa u kojoj neka vlada dodjeljuje novac iz budžeta medijima nije poznata u svijetu, izuzev zemalja istočnog bloka gdje su jednopartijski sistemi.
XS
SM
MD
LG