Dostupni linkovi

U slučaju 'Reket' bivšoj makedonskoj tužiteljici sedam godina zatvora


Katica Janeva (na fotografiji levo)
Katica Janeva (na fotografiji levo)

Optuženi u slučaju "Reket", među kojim je i bivša specijalna tužiteljica Katica Janeva, osuđeni su prvostepenom presudom Krivičnog suda na višegodišnje kazne zatvora.

Prvooptuženi Bojan Jovanovski, u javnosti poznat kao "Boki 13", dobio je kaznu od devet godina zatvora, a drugooptužena, ranija specijalna javna tužiteljica, Katica Janeva sedam godina zatvora.

U slučaju "Reket" su Jovanovski, Janeva i biznismen Zoran Mileski bili optuženi za uzimanje novca od nekoliko biznismena za navodnu izgradnju domova za odrasle.

Mileski je na samom početku suđenja priznao krivicu i odmah bio osuđen na tri godine zatvora.

Prvooptuženi Bojan Jovanovski (Boki 13) u sudu. Izrečena mu je kazna od devet godina zatvora. 18. jun 2020.
Prvooptuženi Bojan Jovanovski (Boki 13) u sudu. Izrečena mu je kazna od devet godina zatvora. 18. jun 2020.

U kazne ide i vreme provedeno u pritvoru

Kako je istaknula sutkinja obrazlažući presudu, Jovanovskom i Janevskoj je u kazne uračunato i vreme koje su proveli u pritvoru, nešto manje od jedne godine.

Janeva nije prisustvovala izricanju presude, uz ranije dostavljeno obaveštenje da ne može doći iz porodičnih razloga.

Prvooptuženi Jovanovski je u obraćanju pred sudom posle presude rekao kako je "sve to deo predizborne kampanje" i za sve optužio makedonskog premijera, lidera socijaldemokrata Zorana Zaeva.

Janeva i Jovanovski ostaju u pritvoru do pravosnažnosti presude. Janeva se nalazi u kućnom, a Jovanovski u zatvorskom pritvoru.

Slede žalbe i Tužilaštva i odbrane

Tužiteljica u slučaju "Reket" Vilma Ruskovska je najavila žalbe za obe presude, kada ih dobije napismeno.

"Apsolutno nisam zadovoljna presudom za Bojana Jovanovskog, za koga realno nisam očekivala manje od deset godina zatvora. Što se tiče Katice Janeve, očekivala sam između sedam i osam godina zatvora", rekla je Ruskovska.

Advokat Jovanovskog Sašo Dukovski je izjavio da je presuda bila očekivana od samog početka sudskog procesa.

"Znali smo da će biti ovakva brutalna kazna, jer se ova presuda najmanje zasniva na dokazima”, rekao je Dukoski, najavljujući da "njihova borba ne završava" ovde.

Braniteljica Janeve Irena Frčkoska je izjavila da je razočarana presudom, jer, ustvrdila je, ne postoje dokazi protiv njene štićenice. Najavila je da će podneti žalbu višim sudovima.

"Nadamo se da će viši sudovi imati veći osećaj za pravdu i pravičnost, za donošenje odluka baziranih na dokazima. Borićemo se do kraja kao odbrana i pred domaćim i pred međunarodnim sudovima”, istakla je Frčkoska.

Kakvu je ko imao korist?

Sudski proces je počeo u decembru prošle godine, na osnovu optužnice koju je dva meseca pre toga protiv tri osobe u slučaju "Reket" pokrenulo Tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupciju.

Optuženi su bili Jovanovski, Janeva i biznismen Zoran Mileski, koji je na početku suđenja priznao krivicu i odmah bio osuđen na tri godine zatvora.

U optužnici je stajalo da je prvooptuženi Jovanovski od novembra 2018. do aprila 2019 godine, koristeći prijateljske odnose, uticao na tužiteljicu Janevu da u istražnom postupku u predmetu "Imperija” olakša položaj biznismena Jordana Kamčeva, kome je bila određena mera pritvora.

Supruga Jordana Kamčeva imala je susrete sa Jovanovskim, dok je Mileski dogovarao te kontakte, kao i kasnije sastanke sa Kamčevim.

Zaev za RSE: Ja sam i prijavio slučaj "Reket"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Prema Tužilaštvu, Janeva je prihvatila uticaj, iskoristila službeni položaj i prekoračila granice ovlašćenja.

Kada je Jovanovski, zajedno sa Mileskim dobio prvi deo dogovorenog novca od supruge Kamčeva, Janeva je dostavila predlog Apelacionom sudu za opredeljenje blaže mere, odnosno kućni pritvor, a taj predlog je sud prihvatio. Zatim je Janeva dostavila i pismenu saglasnost sudu da oduzeti pasoš bude vraćen Kamčevu.

Janeva je za sebe pribavila imovinsku korist i to u predmetima vrednosti oko 5.000 evra i novac u iznosu od 50.000 evra, a druga dvojica su primila nagradu od milion i 500.000 evra, naglašava se u optužnici.

Prvooptuženi Jovanovski, iako nezaposlen i sa blokiranim računima i bez prihoda, na početku 2019. godine je kupovao za sebe luksuzni nameštaj, odeću i obuću i boravio u luksuznim letovalištima u inostranstvu, što ukazuje na to da je pustio u opticaj novac koji je pribavio krivičnim delom.

U svojim završnim rečima za vreme suđenja, Jovanovski i Janeva su negirali krivicu i rekli da nisu učinili delo za koje se terete. Prema njihovim tvrdnjama, Tužilaštvo nije iznelo dokaze da je delo počinjeno, a cela optužnica je zasnovana samo na iskazu jednog svedoka.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG