Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Skoplju podnelo optužnicu sudu u slučaju 'Reket'


Osnovni krivični sud
Osnovni krivični sud

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podnelo je optužnicu Osnovnom krivičnom sudu protiv tri osobe za slučaj “Reket”. Dve osobe se terete da su počinile krivično delo “Primanje nagrade za protivzakonski uticaj”, a prvooptuženi i krivično delo “Pranje novca iz kažnjivog dela”. Drugooptužena osoba se tereti da je počinila krivično delo “Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja”.

U tekstu se ne pominju imena, ali se u javnosti odavno zna da je prvooptuženi Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, drugooptužena je bivša specijalna javna tužiteljica Katica Janeva, a treća optužena osoba je biznismen Zoran Mileski.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi u periodu od novembra 2018. do aprila 2019, koristeći prijateljske odnose uticao na drugooptuženu, javnu tužiteljicu, da ona, sprovodeći istražni postupak u predmetu “Imperija”, olakša položaj svedoka koji je u predmetu jedan od osumnjičenih i kome je bila određena mera pritvora.

O ovom svedoku u javnosti se zna da se radi o biznismenu Jordanu Kamčevu, čija supruga je imala susrete sa prvooptuženim, a trećeoptuženi je dogovarao te kontakte, kao i kasnije sastanke sa Kamčevim.

Janeva je na to pristala i iskoristila službeni položaj i prekoračila granice svog ovlašćenja. Kada je prvooptuženi, zajedno sa trećeoptuženim dobio dogovorenih 500.000 evra od supruge Kamčeva, drugooptužena je dostavila predlog Apelacionom sudu za ublažavanje mere, odnosno kućni pritvor, koji je sud prihvatio. Nakon isplate prvih milion evra, Janeva je dostavila pismenu saglasnost sudu da oduzeti pasoš bude vraćen Kamčevu.

Drugooptužena je za sebe pribavila imovinsku korist i to u predmetima od oko 5.000 evra i novac u iznosu od 50.000 evra, a druga dvojica su primila nagradu od 1,5 miliona evra, navodi se u optužnici.

Prvooptuženi, iako nezaposlen i sa blokiranim računima te bez prihoda, početkom ove godine je kupio luksuzni nameštaj, odeću i obuću te je boravio u luksuznim inostranim letovalištima, što ukazuje na to da je koristio pare koje je pribavio krivičnim delom.

Ocenjujući da su ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o krivičnom postupku, tužilaštvo je sudu dostavilo predlog o produženju izrečenih mera optuženima.

Bojan Jovanovski i Katica Janeva se nalaze u pritvoru, a Zoran Mileski je odnedavno u kućnom pritvoru.

Inače, državni javni tužilac Ljubomir Joveski je u sredu saopštio da je počela istraga i protiv pet osoba jedne firme, u vezi isplate 720.000 evra od kompanije iz Bitolja i novca isplaćenih od firma iz Struge.

Boki 13 je prvoosumnjičeni i u ovom delu istrage za prevaru i pranje novca, a ostala četvorica za pomaganje. Oni se sumnjiče da su preko nevladine organizacije “Međunarodni savez”, čiji je prvi čovek Bojan Jovanovski, od biznismena Siljana Micevskog i Adrijana Amzoskog naplatili 720.000, odnosno 260.000 evra, varajući ih da će obezbediti državno zemljište za izgradnju centra za odrasle osobe i mobilni servis, a posle toga i subvencioniranje od države.

Jedna od osumnjičenih je i potpredsednica makedonskog parlamenta Frosina Remenski iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, za koju se tvrdi da je prisustvovala susretima organizovanim od prvoosumnjičenog, te da je koristila svoj ugled i autoritet, tako da su oštećeni stekli utisak da iza ponuđenih projekata stoji izvršna vlast.

Remenski je danas bila na ispitivanju na Krivičnom sudu, posle čega je izjavila da se ne oseća krivom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG