Dostupni linkovi

Borut Pahor: Dijalog i protesti da, ali bez nasilja


Protest protiv epidemioloških mjera u Ljubljani, 15. 9. 2021.
Protest protiv epidemioloških mjera u Ljubljani, 15. 9. 2021.

Neredi ne smiju naići na ravnodušnost, a pogotovo na razumijevanje ili odobravanje, saopćio je danas predsjednik Slovenije Borut Pahor, povodom sinoćnih nasilnih protesta zbog pooštravanja epidemioloških mjera u Ljubljani.

Policija je prethodno saopštila da je u sinoćnjim neredima povrijeđeno sedam policajaca i jedan demonstrant, te da je oštećena zgrada Parlamenta.

Pahor je u saopštenju još naveo da je svima poznato da postoje "različita mišljenja o mjerama za suzbijanje epidemije" i da se"svi različiti stavovi mogu slobodno izraziti na dostojanstven i miran način".

"Dijalog i protesti da, ali bez nasilja. Moramo biti potpuno jedinstveni u tome, jer nasilje nas sve ugrožava", poručio je on, prenosi agencija STA.

On je dodao da je "uvijek spreman za dijalog o svim važnim pitanjima za zajednicu" ali da s pravom očekuje da se njegovi sagovornici "odreknu svakog nasilja."

Slike nemira u centru Ljubljane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Naime, oko 8.000 osoba, protivnika uvođenja PCT (dokaza da su preboljeli COVID-19, vakcinisani ili testirani) uslova okupili su se sinoć na Trgu republike u Ljubljani ispred zgrade Parlamenta. Slovenska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac kako bi rastjerali hiljade demonstranata.

“Policija je intervenisala kako bi rastjerali skup nakon što su demonstranti počeli da bacaju bombe, kamenje i petarde”, navela je policija u saopštenju.

Demonstranti su tražili promjenu mjera za suzbijanje korona virusa u preporuke, prijevremene izbore i ostavku Vlade.

Naime, Vlada ove zemlje pooštrila je protivepidemijske mjere pa je od 15. septembra takozvani PCT uslov obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Premijer Janez Janša rekao je nakon protesta da ulično nasilje nikada nije dovelo ni do čega dobrog i da vlada neće popustiti pod pritiskom.

XS
SM
MD
LG