Dostupni linkovi

U Sloveniji od srede strože antikorona mere


Ljubljana
Ljubljana

Jedan preminuli i 282 nove zaraze kovidom-19 potvrđene su u protekla 24 sata u Sloveniji koja od srede uvodi strože protivepidemijske mere.

Kako prenosi agencija STA, broj hospitalizovanih pacijenata i dalje raste i danas je dostigao 312, od kojih je njih 74 na intenzivnoj nezi. Prema procenama Nacionalnog instituta za javno zdravlje, trenutno je u Sloveniji 9.791 aktivnih slučajeva zaraze, što je blizu nivoa vrhunca trećeg talasa epidemije početkom maja.

Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika povećala se na 462 slučajeva infekcije, pa bi Slovenija po kriterijumima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) narednih dana mogla da uđe u tamno-crvenu zonu razvoja epidemije.


Odlukom vlade u Sloveniji od srede PCT (preboleli, vakcinisani, testirani) uslov odnosno potvrda postaje obavezna za skoro sve zaposlene i korisnike javnih usluga, a zaštitne maske moraće da nose svi u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati potrebna distanca.

Bez PCT potvrde neće moći da se uđe ni u sredstva javnog prevoza od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola. Izuzetak od PCT uslova važi i za manje trgovine hranom i osnovnim potrepštinama, dok će za ulazak u velike trgovačke potvrda biti obavezna.

U Sloveniji je prema zvaničnim podacima potpuno vakcinisano 44 odsto ukupne populacije, odnosno 53 odsto osoba starijih od 18 godina i 66 odsto starijih od 50 godina.

XS
SM
MD
LG