Dostupni linkovi

Zaposleni u državnoj upravi Slovenije morat će se vakcinisati


Ljubljana (19. mart 2020.)
Ljubljana (19. mart 2020.)

Zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će biti vakcinisani ili predočiti potvrdu da su preboljeli COVID-19, a u suprotnom neće moći raditi sa strankama, najavio je u petak (10. septembar) ministar finansija i potpredsjednik Vlade Zdravko Počivalšek.

"Od zaposlenih koji su u kontaktu s ljudima zahtijevat će se kao uslov za rad da su vakcinisani ili da su preboljeli COVID-19", rekao je, dodavši kako im to više neće biti moguće uz negativan test na korona virus kao dosad.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Kazao je da je to jedan od sljedećih koraka kojima će pokazati "tvrđe" stajalište prema potrebi vakcinisanja što većeg dijela populacije. To je, naglasio je, trebalo učiniti već i ranije.

Prema njegovim riječima, Vladi takav potez omogućava zakon i propisi s područja zaštite na radu.

Sada kada je vakcina dovoljno, država ne može više biti "talac" onih koji se protive obaveznom vakcinisanju, a Vlada će podsticanjem što veće imunizacije u državnoj upravi dati primjer i drugima.

Znatne rezerve prema tzv. PCT uslovu za rad (preboljeli, vakcinisani, testirani) ili obaveznom vakcinisanju su proteklih sedmica izražavali pojedini sindikati, među ostalim sindikat obrazovanja i sindikat vojnika, pa i pojedini predstavnici policijskog sindikata.

Osim toga, slovenska Privredna komora izrazila je protivljenje odluci prema kojoj bi se redovna sedmična testiranja na korona virus za zaposlene provodila u radno vrijeme i na trošak poslodavaca, prenosi Fena.

XS
SM
MD
LG