Dostupni linkovi

Suzavac i vodeni top upotrebljeni u Ljubljani na protestu protiv korona mjera


Demonstranti ispred Parlamenta u Ljubljani, srijeda 15. septembar tokom protesta protiv mjera uvedenih protiv širenja korona virusa.
Demonstranti ispred Parlamenta u Ljubljani, srijeda 15. septembar tokom protesta protiv mjera uvedenih protiv širenja korona virusa.

Slovenska policija upotrijebila je u srijedu navečer 15. septembra vodene topove i suzavac kako bi rastjerali hiljade ljudi koji su protestovali protiv pooštrenih mjera zbog COVID-19.

Protivnici uvođenja PCT (preboljeli COVID-19, vakcinisani, testirani) uslova okupili su se ranije na Trgu republike u Ljubljani ispred zgrade Parlamenta.

Policija je saopštila da je na demonstracijama učestvovalo oko 8.000 ljudi, čime su ovi protesti bili do sada najmnogobrojniji protesti protiv zdravstvenih ograničenja u Sloveniji.

“Policija je intervenisala kako bi rastjerali skup nakon što su demonstranti počeli da bacaju bombe, kamenje i petarde”, navodi se u saopštenju policije, prenosi AFP.

Demonstranti su tražili promjenu mjera za suzbijanje korona virusa u preporuke, prijevremene izbore i ostavku Vlade.

Prema navodima policije na protestima je bilo preko 8.000 ljudi
Prema navodima policije na protestima je bilo preko 8.000 ljudi

“Zaustavite korona fašizam” ili “Slobodo gdje si?!” pisalo je na nekim od transparenata na demonstracijama koje su organizovale putem društvenih mreža pojedine grupe, uključujući i one koje poriču postojanje COVID-19, piše AFP.

Vlada ove zemlje pooštrila je protivepidemijske mjere pa je od srijede (15. septembar) takozvani PCT uslov obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Premijer Janez Janša rekao je nakon protesta da ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog i da vlada neće popustiti pod pritiskom.

"Policija je dužna djelovati u skladu sa zakonom", dodao je, te da će vlada inzistirati na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. "Vrijeme je i da tužilaštvo/pravosuđe više ne toleriraju prijetnje i nasilje", napisao je Janša na Twitteru.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Prije protesta, organizatori su pozivali na miran skup, ali se incident dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup.

Okupljeni na skupu doveli su u pitanje naučne nalaze i nepobitne činjenice o korona virusu i vakcinama.

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

Prema podacima Vlade, 347 pacijenata sa COVID-om 19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi.

Šest pacijenata zaraženih korona virusom umrlo je samo u utorak (14. septembar). Pedeset tri posto starijih od 18 godina potpuno je vakcinisano, a 66 posto starijih od 50 godina potpuno je cijepljeno.

XS
SM
MD
LG