Dostupni linkovi

Saveznik proruskog premijera Slovačke pobedio na predsedničkim izborima


Peter Pelegrini (levo) i slovački premijer Roberto Fico posle proglašenja Pelegrinijeve pobede na predsedničkim izborima u Slovačkoj, 6. april 2024.
Peter Pelegrini (levo) i slovački premijer Roberto Fico posle proglašenja Pelegrinijeve pobede na predsedničkim izborima u Slovačkoj, 6. april 2024.

Bliski saveznik populističkog proruskog premijera Roberta Fica pobedio je prozapadnog diplomatu u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj.

Predsednik parlamenta, kandidat nacionalističke levice Peter Pelegrini (Pellegrini) dobio je u subotu 53,26 odsto glasova, na osnovu skoro svih prebrojanih biračkih mesta, dok je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok dobio 46,73 odsto.

Fico, koji je prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put, okrenuo je spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima i pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa slabljenjem vladavine prava.

"Mogu da obećam da ću biti predsednik svih slovačkih građana", rekao je Pelegrini. "Mogu da obećam da ću uvek biti na strani Slovačke".

Pelegrini je kao šesti predsednik Slovačke od sticanja nezavisnosti raspada Čehoslovačke 1993. godine, nasledio Zuzanu Čaputovu, koja je čvrsto podržavala susednu Ukrajine u borbi protiv ruske invazije, ali koja se nije kandidovala za drugi mandat.

Pelegrinijeva pobeda je učvrstila Ficovu vlast dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim strateškim položajima.

Predsednik Slovačke nema mnogo izvršnih ovlašćenja, ali može staviti veto na zakone ili ih osporiti pred ustavnim sudom. Imenuje sudije ustavnog suda, koji bi mogli postati važni u političkim sukobima oko sudbine Ficovih reformi, što bi dramatično ublažilo kazne za korupciju.

Ficova koalicija koja uključuje stranku na čelu s Pelegrinijem zaustavila je zvanične isporuke oružja iz Slovačke za Ukrajinu, a Fico je govorio o, kako je rekao, zapadnom uticaju u ratu koji je samo doveo do međusobnog ubijanja slovenskih naroda.

Pelegrini (48) je rekao da je njegova pobeda značila da će vlada imati podršku u svojim ciljevima i da se neće suočiti s "opozicionim, oportunističkim centrom moći", misleći na odlazeću liberalnu predsednicu Zuzanu Čaputovu.

"Biću predsednik koji će podržati vladu u njenim naporima da poboljša živote ljudi“, rekao je Pelegrini u svom izbornom štabu.

"Učiniću sve da Slovačka zauvek ostane na strani mira, a ne na strani rata", dodao je Pelegrini koji je prikazivao Korčoka kao ratnog huškača zbog podrške naoružavanju Ukrajine i sugestije da bi mogao da uvede slovačke trupe u rat u susednoj zemlji, što je Korčok negirao.

Pelegrini, koji se smatra umerenijim od Fica, rekao je ranije u subotu da njegov izbor neće značiti žurbu s fundamentalnim promenama u spoljnoj politici.

"Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike. Takođe garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO", rekao je on posle glasanja.

Korčok je priznao poraz i čestitao Pelegriniju, ali ga je kritikovao navodeći da je do pobede došao širenjem straha.

"Kampanja se može dobiti tako što će se drugi učiniti ratnim kandidatom. to neću zaboraviti", rekao je Korčok u svom izbornom štabu.

Korčok je, kao i zapadni saveznici Kijeva, tvrdio da zaustavljanje snabdevanja Ukrajine neće dovesti do mira već do pobede Rusije.

Nezavisni Korčok, 60, bio je izaslanik Slovačke u EU, a kasnije i ambasador u SAD, pre nego što je preuzeo resor spoljnih poslova u vladama desnog centra 2021-2022.

Pelegrini je dugogodišnji saveznik Fica, koji ga je izabrao za premijera pošto je bio primoran da podnese ostavku usred javnih protesta protiv korupcije nakon ubistva istraživačkog novinara 2018.

On se kasnije odvojio od Fica i osnovao stranku Hlas (Glas), više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-levičarskog SMER-SSD, ali je prošlog oktobra formirao vladu sa Ficom i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom.

Izvori: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG