Dostupni linkovi

Premijer Slovačke rekao da neće podržati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i sankcije Rusiji


Robert Fico, slovački premijer
Robert Fico, slovački premijer

Novoimenovani slovački premijer Robert Fico neće podržati davanje vojne pomoći Ukrajini, takođe neće podržati dalje sankcije protiv Rusije, prenose slovački mediji u četvrtak 26. oktobra.

Fico, trostruki premijer koji je posljednji put bio na vlasti 2018. i imenovan po četvrti put ove sedmice, ovo je rekao parlamentarnom odboru pred odlazak na samit lidera EU u Briselu 26. i 27. oktobra.

Fico je vodio jaku kampanju na izborima održanim u septembru obećavajući da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, učiniti vanjsku politiku nezavisnom i zaštititi granice od ilegalnih migranata.

Kabinet slovačke vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar koji je uputila agencija Reuters.

Lideri Evropske unije sastaju se u četvrtak u Briselu kako bi diskutovali o sukobu između Izraela i Hamasa, a istovremeno imaju za cilj da iskažu kontinuiranu podršku Ukrajini u ratu protiv ruske invazije.

EU i zemlje članice osigurale su milijarde eura pomoći Ukrajini od početka invazije ruskih snaga u februaru 2022.

Međutim, neki zvaničnici i diplomate su izrazili strah da bi se Ukrajina sada mogla naći u nezavidnoj poziciji zbog nove krize na Bliskom istoku.

Dvodnevni samit EU neće moći potpisati višegodišnje planove za 50 milijardi eura finansijske pomoći i do 20 milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu, jer su oni dio šire budžetske rasprave za koju se zvaničnici nadaju da će biti zaključena do kraja godine.

Prije odlaska u Brisel u četvrtak, Fico, trostruki premijer koji je posljednji put bio na vlasti 2018., a u srijedu imenovan po četvrti put za premijera, rekao je parlamentarnom odboru da neće podržati vojnu pomoć Ukrajini, prema slovačkom informativnom mediju Dennik N.

"Svi vidimo da nema vojnog rješenja", citiran je Fico.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, Fico je rekao da neće glasati ni za kakve nove mjere dok ne procijeni njihov učinak na Slovačku, izvijestili su Dennik N i portal Pravda.

Fico je ponavljao obećanja da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, nakon što su prethodne slovačke vlade isporučile Ukrajini vojnu opremu uključujući borbene avione, sistem protivvazdušne odbrane S-300 i borbena vozila.

Rekao je da podržava humanitarne napore i napore za obnovu kao i mirovne pregovore za Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, što je stav sličan onom koji iskazuje mađarski premijer Viktor Orban. Ovakve stavove Kijev i njegovi saveznici odbijaju navodeći da samo podupiru rusku agresiju.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG