Dostupni linkovi

Parlamentarci Kosova nisu dobrodošli u Skupštinu Srbije


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Poslanici Parlamenta Kosova ne učestvuju na međunarodnoj konferenciji u Skupštini Srbije. Poziv na ovaj događaj koji im je prethodno upućen iz Beograda - povučen je. Dvodnevnom parlamentarnom skupu pod nazivom “Idejom Evropske unije do mira i razvoja”, koji bi trebalo da unapredi odnose u regionu i evrointegracije, prisustvuje više od 100 predstavnika iz Evrope i regiona.

“Evropska unija, kao ideja antifašizma, mira i saradnje među građanima i narodima, je ideja koja će mnoge današnje nesporazume staviti u istoriju, gde im je i mesto. Mislim da ćemo biti u situaciji da vrlo ubrzo svi budemo građani jedne jedinstvene, prosperitetne i slobodne Evrope”, rekao je na otvaranju beogradskog susreta Nenad Čanak, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, koji je na ovu konferenciju pozvao i kolege sa Kosova.

On je naveo da jedan broj pozvanih nije tu ali da se nada da će razlozi zbog kojih se to desilo biti prevaziđeni što pre. Sve je počelo pre nekoliko dana kada je poslanik i lider opozicione Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kog je haški Međunarodni sud za ratne zločine pravosnažno osudio na deset godina zatvora, u parlamentu od predsednice Skupštine Maje Gojković zatražio da se izjasni po tom pitanju.

“Da li ste vi obavešteni da Nenad Čanak nastavlja da divlja po Skupštini i da je bez ikakvih konsultacija pozvao Vioče Osmani Sadriju? Ona je predsednik Odbora za spoljne poslove ovog odmetničkog parlamenta”, rekao je Šešelj.

Maja Gojković tada je Šešelju odgovorila:

“Nemam saznanja, proveriću, i svakako poslanici takozvanih država koje Srbija nije priznala ne mogu doći pošto nemaju zvaničan poziv od čelnika Skupštine, ni predsednika ni Vlade. Ja garantujem, garantujem.”

Nenad Čanak i Vojislav Šešelj u parlamentu Srbije
Nenad Čanak i Vojislav Šešelj u parlamentu Srbije

Potom je epilog Šešeljevog pitanja bila odluka da se povuče poziv članovima kosovskog parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, čija predsednica je Vjosa Osmani Sadriu. Kako su preneli neki od parlamentaraca iz Prištine, 8. maja su od Generalnog sekretarijata Skupštine Srbije dobili pismo u kom se navodi da im je pozivnica za konferenciju upućena zbog ozbiljnih administrativnih propusta i da je njihova registracija nevažeća.

Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, rekao je da mu je žao što je ovako važan događaj dobio neželjenu dimenziju.

“Da li je njima bilo mesto ovde? Pa ne vidim zašto ne. Mislim da ne treba popuštati pod pritiscima ekstremista. Sa onima koji vrše takvu vrstu isključivosti, kao što je Vojislav Šešelj, i takvim akcijama pokušavaju svoj rejting da podignu sa dva na tri posto, mi samo nama pravimo veći problem umesto da problem rešavamo”, naveo je Šormaz.

Poslanici vlasti i opozicije podsetili su da je ranije bilo obostranih parlamentarnih poseta, kao što je, između ostalih, 2015. bila konferencija u parlamentu Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici kosovskog skupštinskog Odbora za Evropsku uniju.

Nenad Čanak objasnio je da je i tada predsednica Skupštine bila Maja Gojković, da je ispred učesnika pisalo samo njihovo ime a ne i zemlja iz koje dolaze, i da je tako i danas. Jedina razlika između tadašnjeg i današnjeg skupa, rekao je Nenad Čanak za list Danas, je što osuđeni za ratne zločine Vojislav Šešelj tada nije bio u parlamentu. Čanak je naveo da delegacija Kosova ne bi imala državna obeležja, a da bi u najavi pored imena Kosova stajala zvezdica.

Prvi dan konferencije protekao je u porukama saradnje i tolerancije ali nedolazak kosovske delegacije zvaničnici nisu komentarisli.

“Ovakva vrsta skupova kroz plodnu razmenu mišljenja može doprineti pronalaženju različitih modusa za otopljavanje odnosa između najvažnijih kreatora stabilnosti u svetu. Srbija kao mala ali ponosna zemlja koja je tokom istorije bila na mnogim iskušenjima, ali uvek privržena načelima slobode i pravde, želi da na najbolji način zaštiti svoje nacionalne interese, a da istovremeno bude činilac koji doprinosi regionalnom, evropskom i globalnom miru i napretku”, poručio je u oficijelnom delu Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Uskraćivanje gostoprimstva kosovskim poslanicima događa se u danima kada u Srbiji nisu dozvoljena ni takmičenja sportistima Kosova.

Aleksandar Popov, koji kao predsednik Centra za regionalne odnose učestvuje na konferenciji u Skupštini Srbije, kaže da su događaji, na žalost, u suprotnosti sa zvanično izrečenom politikom pomirenja i saradnje.

“Ako želimo da iole normalizujemo odnose između Srbije i Kosova bilo bi normalno da parlamentarna delegacija Kosova bude ovde. Kao i da se takmiče kosovski sportisti. To je ono što život znači. Tamo gde mogu da se prave neki prodori te prilike se definitivno ne koriste, nego naprotiv. Kako će onda da se izvede ono što tek treba da bude završni čin pregovora, a to je da se dođe do nekog pravno obavezujućeg dokumenta, ako se u javnosti i kod nas i na Kosovu ne stvara atmosfera normalnosti i povezivanja među ljudima”, zaključuje Popov.

Na dvodnevnom skupu u Skupštini Srbije organizovano je pet panela: O evropskoj bezbednosti, Evropska unija kao mirovni projekat, decentralizacija EU i odnos fiskalne i monetarne politike EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG