Dostupni linkovi

Opozvan poziv poslanicima Kosova na konferenciju u Beograd


Iljir Deda, poslanik u Skupštini Kosova
Iljir Deda, poslanik u Skupštini Kosova

Skupština Srbije odlučila je da povuče poziv na učešće kosovskim poslanicima na konferenciji 11. i 12. maja u organizaciji predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, Nenada Čanaka.

Naime, na Međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji na temu "Kroz ideju EU ka miru i razvoju" prvobitno su bili pozvali poslanici Skupštine Kosova Iljir Deda, Vjosa Osmani i Bljerta Deljiu – Kodra. Oni su međutim 8. maja od v.d. Generalnog sekretara Skupštine Srbije, Srđana Smiljanića dobili pismo u kojem se navodi da su oni zbog "veoma ozbiljnih administrativnih propusta" dobili pozivnicu za učešće na konferenciji.

"Uzimajući to u vidu, budite informisani da niste pozvani da učestvujete na pomenutom događaju i da je vaša registracija nevažeća", dodaje se u pismu koje je objavio poslanik Skupštine Kosova, Iljir Deda.

Deda je povodom toga kazao kako se baš na Dan Evrope pokazuje antievropsko lice srpskog rukovodstva.

"Takvo delovanje je u suprotnosti sa izjavama o 'normalizaciji' odnosa sa Kosovom, o 'posvećenosti' evropskom putu Zapadnog Balkana", dodao je Deda u reakciji na socijalnim mrežama.

Vjosa Osmani upućuje i na nediplomatski jezik u odluci Skupštine Srbije da povuče poziv na učešće.

"Država Srbije je putem ove odluke pokazala koliko je pod uticajima šovinista i ratnih kriminalaca kao što je Vojislav Šešelj", kazala je ona. Osmani je ipak pozdravila dobru volju Nenada Čanka.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je inače u utorak, odgovarajući da navode šefa radikala Vojislava Šešelja da su na događaju pozvani kosovski poslanici, kazala da o tome nema saznanja, ali dodala da će proveriti i garantovati da kosovski poslanici neće doći.

Šešelj je inače zatražio smenu Nenada Čanka zbog toga što je pozvao poslanike Skupštine Kosova na konferenciju.

XS
SM
MD
LG