Dostupni linkovi

Skupština RS o zaštiti interesa entiteta


Sjednica Narodne skupštine RS, ilustrativna fotografija
Sjednica Narodne skupštine RS, ilustrativna fotografija

U Banjaluci se u utorak uveče održava poseba sjednica NSRS sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH. Entitetska premijerka Željka Cvijanović tako je u svom govoru iznijela tridesetak optužbi na račun Saveza za promjene koji djeluje u koaliciji na državnom nivou zbog odluka koje su, kako je navela, štetne po interese RS. Sa druge strane ni opozicija nije ostala dužna, dokumentovano su, kažu pripremili preko 150 primjera kojima je aktuelna entitetska vlast ugrozila RS.

Burna rasprava izmedju vladajućih i opozicije daleko je od bilo čega što bi se moglo nazvati elegantnom ili džentlmenskom debatom. Salve optužbe na obe strane mogle su se sabrati i u rečenici poslanika PDP-a Miroslava Brčkala: “Naši ministri u Savjetu ministara su vrijeđani sa najpogrdnijim riječima. Nazivani su halal-ministrima. Evo i ja mogu reći za vaše da su šejtan-ministri.”

Željka Cvijanović zamjerila je Savezu za promjene zato što su u Parlamentu BiH glasali protiv kredita Svjetske banke u iznosu od oko 30 miliona maraka za Republiku Srpsku. Na sličan način su, kaže, blokirana prošle godine i sredstva od akumulirane dobiti “Elektroprenosa”, od čega je Republici Srpskoj pripadao iznos od 41 milion KM. Cvijanovićeva je navodila i primjere Bečke konferencije na kojoj je Republika Srpska mnogo gore prošla od Federacije BiH, te je spomenula i reformsku agendu čiji je prvobitni oblik narušavao entitetske interese. Problem je i način na koji se formiraju i neke državne komisije.

“Upravo predstavnici tih partija iz RS su ignorisali stavove institucija RS. To je istina. Bezbroj je dopisa koje smo uputili. Bezbroj je i zvaničnih mišljenja koje smo uputili ispred ministarstava i Vlade RS, na koje nikada nismo dobili odgovor”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući i da neke od odluka mogu dovesti i do prenosa nadležnosti sa entitetskog na državni nivo. Za Cvijanovićevu je ugrožavanje interesa Republike Srpske i to što bi aerodromi Mostar i Tuzla trebali takođe da dobiju dozvolu za kargo saobraćaj.

No njeno izlaganje nisu slušali poslanici opozicije, kao ni kasnije replike. Više od deset puta svi opozicionari su napuštali sjednicu svaki put kada bi Željka Cvijanović ustala da govori.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kao gost sa skupštinske govornije poručio je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i nisu delegati Narodne skupštine i Vlade Srpske, već da imaju mandat građana, koji su glasali za njihov politički koncept koji sada provode na nivou BiH.

“Ovdje nema prenosa nadležnosti. Treba li da vas podsjetim kako je sve počelo prenosom nadležnosti iz oblasti saobraćaja i zajedničkim tablicama, pa pasošima, pa Odluka za Distrikt Brčko kojom se izuzima iz nadležnosti RS, pa sve onda dalje redom pa danas imamo ovo što imamo. Znači zakasnili smo 18 godina da pričamo o ovome. Ovo danas o čemu pričamo, ovo je želja za političkim obračunom.”, rekao je Bosić.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković, tako je na primjer zatražio da se iz skupštinske sale izbaci predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić izbaci zbog ometanja Željke Cvijanović. Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je aktuelna vlast kroz 151 dokumentovanu odluku i sumnjiv posao RS oštetila za više od dvije milijarde maraca. Među tim dokumentovanim nalazima nalaze se privatizacija Robne kuća Boska, Oslobođenja, Hidrogradnje Pale, te stečaj dnevnih novina Fokus, nenaplativosti potraživanja Šuma Srpske, fiskalizacija, brojne studije koje su plaćane po 500.000 KM. Postavio je i pitanj finansiranja šest konsultantskih grupa .

“Kakva je uloga, i kakvi su efekti njihovog rada, a dobili su para građana RS preko budžeta u iznosima preko 20 miliona maraka?”, ističe Borenović.

"Zašto godinama nije sazivana sjednica dok su u Sarajevu sjedili predstavnici SNSD-a? Zamoljeni smo da se danas ne valjamo u blatu, ali moramo, jer je ste vi to blato napravili", zapitao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predložio je pak, da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i Vlada Srpske sarađuju.
U suprotnom će, po njegovom mišljenju, sjednica Narodne skupštine Srpske napraviti dodatne podjele između vlasti u Srpskoj i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Osim izrečenih optužbi sa obe strane, očekuje se da Narodna skupština usvoji i određeni zaključak, čiji prijedlog još nije poznat, niti ima naznaka skorom kraju maratonske rasprave.

XS
SM
MD
LG