Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski parlament preispituje ulogu Tačija u dijalogu sa Srbijom


Skupština Kosova

Skupština Kosova završila je u sredu u večernjim satima vanrednu sednicu na kojoj se raspravljalo u vezi angažovanja predsednika Kosova Hašima Tačija da u dijalogu sa Srbijom uključi i pitanje razmene teritorije ili "korekciju granice". Glasanje o rezoluciji Demokratskog saveza Kosova koju je podržao i pokret Samoopredeljenje i dva poslanika Alternative odloženo je za četvrtak 1. novembar.

Sednica je u sredu održana na zahtev 42 poslanika Skupštine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon celodnevne rasprave pozvao poslanike da iskoriste tu sednicu i taj trenutak za postizanje jednog parlamentarnog stava po pitanju dijaloga.

“Neće biti gubitnika u ovom slučaju”, kazao je on.

Haradinaj je, međutim, dodao da kako god bude postupio Parlament, njegovi stavovi po pitanju dijaloga neće da se promene. Haradinaj se inače oštro protivi promeni granice Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači u nekoliko navrata je rekao da će u dijalogu izneti pitanje pripajanja Preševske doline Kosovu, negirajući podelu Kosova.

Skupština raspravlja o tri rezolucije koje su političke partije predstavile 31. oktobra a koje, iako su slične, deluje da se ne mogu dogovoriti oko jedne zajedničke.

Svi su oni mišljenja da ne sme da dođe do podele Kosova, ali je sporno to da konačnu fazu dijaloga treba da vodi predsednik Tači.

Inicijator zasedanja Avdulah Hoti, šef poslaničkog kluba opozicionog Demokratskog saveza Kosova, kazao je da je delovanje predsednika Kosova protivustavan i protiv državnosti Kosova, te da nema ovlašćenja da nezavisno postupa o tom pitanju.

Hoti je dodao da pitanje teritorijalnog suvereniteta pripada ekskluzivno predstavnicima naroda, odnosno Skupštini.

"Tačijev diskurs o navodnoj podršci međunarodne zajednice ovom procesu je prevara iz tri razloga: prvo, razmena teritorije nije rezultat promene politike naših partnera. To je ideja Beograda i Moskve kako bi ometali proces konsolidacije Kosova. Drugo, razmena teritorije ne osigurava Kosovu članstvo u UN-u. Zašto bi Kina promenila pristup prema ovom pitanju? I treće, razmena teritorije ne osigurava Kosovu jasnu evropsku perspektivu zato što se stav Španije prema Kosovu neće promeniti razmenom teritorije", kazao je Hoti.

On je dodao da je "korekcija granice korekcija Deklaracije o nezavisnosti Kosova".

Hoti je istakao da podržava dijalog sa Srbijom, ali kada se vodi kao između dve države.

On je predložio da se na kraju sednice usvoji rezolucija sa tekstom da "teritorija Republike Kosova je jedinstvena i nepodeljiva i ni predsednik, niti bilo ko drugo ima mandat da pregovara o teritoriji Kosova".

"Ovom rezolucijom uspostavljamo crvenu liniju, najvažniju u ovom procesu, u sklopu dijaloga sa Srbijom. Nije cilj rezolucije prekid dijaloga. Dijalog treba da se nastavi nakon novih izbora i treba da ga vode legitimne institucije koje govore u ime većine građana Kosova", zaključio je Hoti.

Pored Demokratskog saveza, sadržaj teksta o rezoluciji iznela je i vladajuća Demokratska partija Kosova.

Šef poslaničkog kluba ove partije Memlji Krasnići predložio je da u rezoluciji treba da stoji da Skupština Kosova podržava nastavak dijaloga u cilju postizanja sporazuma koji će osigurati recipročno priznanje i članstvo Kosova u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama; da će se Skupština angažovati u postizanju konsenzusa i platforme o dijalogu; da će se formirati komisija za nadgledanje procesa dijaloga koju će predvoditi opozicija; da Skupština ima odlučujuću ulogu u dijalogu sa Srbijom, budući da će ova institucija na kraju ratifikovati sporazum ili će o tome odlučiti građani putem referenduma.

Krasnići je naglasio da ova partija neće dozvoliti ugrožavanje suvereniteta i državnosti Kosova, teritorijalnog integriteta i jedinstveno funkcionisanje države.

"Svi oni koji danas spekulišu o podeli Kosova, o razmeni teritorije sa Srbijom bez ikakve osnove i ikakve činjenice, prouzrokuju namernu paniku i zbunjenost kod građana Kosova. Mi kao DPK smatramo da pokretanje ove rizične teme u unutrašnjem diskursu može da oslabi Kosovo u dijalogu sa Srbijom", kazao je Krasnići.

Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje kazao je da se Tači ponaša kao "apsolutni monarh" koji su pre stotine godina u Evropi smatrali teritoriju ličnom imovinom. Kazao je da po prvi put jedan predsednik osporava svoje granice.

Konjufca je dodao da je aktuelna rezolucija dobra, ali da bi bilo još bolje da se jednom tačkom navede da se Hašimu Tačiju treba ograničiti svaki sastanak sa Srbijom.

"Samo tada, kada se ova tačka implementira, mi građani Kosova možemo da budemo mirni u ovom dijalogu sa Srbijom", naveo je Gljauk Konjufca.

Ahmet Isufi iz vladajuće Alijanse za budućnost Kosova kazao je da je Skupština puna rezolucija i da nema potrebe da se sednica održava o rezolucijama partija. On je zatražio glasanje rezolucije koju je ranije izneo premijer Ramuš Haradinaj, koja predviđa formiranje nove ekipe za dijalog, kao i državnu platformu po tom pitanju.

Isufi je podsetio na stav premijera Ramuša Haradinaja o pitanju razmene teritorija. Haradinaj se, inače, oštro protivi toj ideji.

Rezoluciju Demokratskog saveza podržala je opoziciona Socijaldemokratska partija.

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Raniji pokušaj da se održi ista ova sednica prošao je neuspešno zbog nedostatka kvoruma, dok je u sredu, 31. oktobra, u sali bilo prisutno preko 80 poslanika, od 120.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG