Dostupni linkovi

Tači ne odustaje od korekcije granica


Aleksandar Vučić i Hašim Tači tokom foruma u austrijskom Alpbahu

Predsednik Kosova Hašim Tači ne odustaje od ideje o "korekciji" granica sa Srbijom, a toj ideji će se, tvrde analitičari, vratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je oštar protivnik promeni granice Kosova, i neretko je izjavljivao da tako nešto može dovesti i do rata.

S druge strane, kosovska opozicija protestuje i poziva na nove izbore, dok je Tači u iščekivanju odluke Ustavnog suda o interpretaciji člana Ustava koji se odnosi na ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Tači je izjavio u Njujorku da su Sjedinjene Države podržale proces demarkacije između Kosova i Srbije, kao i "laku korekciju granice", u slučaju postizanja konačnog sporazuma u briselskom dijalogu.

Delegacija Kosova na čelu sa predsednikom, kako se zvanično prenosi, održava brojne sastanke na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U istoj delegaciji je i premijer Haradinaj, koji se prethodno oštro protivio promeni granice, odnosno Tačijevoj ideji o "korekciji".

Od američkih zvaničnika, kosovski lideri sastali su se s državnim sekretarom Majkom Pompeom, američkom ambasadorkom pri UN-u Niki Hejli (Nikki Haley), te državnim sekretarom za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom (Wess Mitchell).

Kako je izjavio Tači za Radio-televiziju Kosova, administracija američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) snažno podržava Kosovo, evroatlantske integracije Kosova, ali i dijalog sa Srbijom, te mogući istorijski sporazum između dve zemlje.

"Sjedinjene Države jasno su i zvanično potvrdile da podržavaju i naše deklarisano angažovanje, da se, u slučaju postizanja sporazuma Kosova i Srbije, što će podrazumevati recipročno priznanje, može da se uključi i demarkacija granice ili laka korekcija granice, kao mogućnost koja će zauvek da okonča pitanje mržnje između Kosova i Srbije i otvoriti evroatlantski put dvema zemljama", kazao je Tači.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je o dijalogu govorio na sastanku sa Mičelom, navodeći da je Kosovo "za dijalog i za okončanje ovog procesa putem postizanja jednog sporazuma koji će biti pravno obavezujući".

Isto je rekao i na sastanku sa liderima regiona i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini (Federica Mogherini), dodajući da je Kosovo zainteresovano da u optimalnom roku postigne sporazum sa Srbijom.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je promenu granice nazvao "razgraničenjem", ove nedelje je izjavio da je njegova politika da "Srbija dosta toga sačuva na Kosovu" doživela je poraz, okrivljujući za to svoje političke protivnike.

Kosovski analitičar Naim Rašiti smatra, pak, da će se Vučić ponovo vratiti ideji o promeni granice.

"Vučić neće ni pod kojim okolnostima priznati Kosovo bez promene granice Kosova i zbog toga će se ponovo vratiti ideji o podeli ili razmeni teritorija. Tači, s druge strane, insistira na tome da će biti sporazuma i verujem da će ostati dosledan tome, čak iako sporazum predviđa razmenu ili podelu. U ovoj fazi se više govori o očuvanju procesa dijaloga, da bude sporazuma, jer u slučaju da propadne, to bi bila katastrofa za dve zemlje u budućnosti, barem u narednoj deceniji", ocenjuje Rašiti.

Vučićevo pranje ruku od Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Tačijevu ideju na Kosovu, pored premijera, ne podržava ni opozicija. Stoga, opozicioni pokret Samoopredeljenje u subotu protestuje protiv pregovora koji se tiču suvereniteta i teritorije Kosova. Ovaj pokret smatra da predsednik Tači nema ni legitimiteta, ni ovlašćenja da vodi dijalog sa Srbijom.

Iako se ideji o promeni granice protivi i opozicioni Demokratski savez Kosova, iz ove partije su rekli da neće da izađu na proteste Samoopredeljenja, ali ponavljaju da su novi izbori neizbežni.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

U međuvremenu, Tači je od Ustavnog suda Kosova zatražio interpretaciju člana 18 Ustava Kosova koji se tiče ratifikacije međunarodnih sporazuma.

Tači je postavio pitanje da li Sporazum Kosova i EU o promeni mandata EULEX-a treba da se ratifikuje dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine ili se može smatrati ratifikovanim potpisom predsednika.

Ovaj sporazum je postignut u junu, kada je mandat misije EU na Kosovu promenjen iz izvršnog u savetodavni.

Opozicione partije smatraju da slučaj sa EULEX-om može onda da posluži kao primer i za ratifikaciju sporazuma sa Srbijom. Naime, kako ističu, Hašim Tači bi obezbedio na taj način da sam sklopi sporazum sa Srbijom, bez toga da sporazum ratifikuje Skupština Kosova gde nema dvotrećinsku podršku poslanika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG