Dostupni linkovi

Tači: Nećemo dozvoliti podelu Kosova


Predsednik Kosova Hašim Tači tokom konferencije za novinare u Prištini, 18. septembar 2018.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da prilikom postizanja sporazuma sa Srbijom, ukoliko se desi, neće biti korekcije granice po etničkoj liniji, neće biti egzodusa stanovništva niti domino efekta u ovom delu Evrope.

Na konferenciji za novinare u utorak, Tači je dodao da će mirovni sporazum baziran na korekciji granica između Kosova i Srbije, ukoliko se postigne,biti u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

„Jedan takav sporazum će Kosovu osigurati formalno priznanje od strane Srbije, priključenje Preševa, Bujanovca i Medveđa Kosovu i omogućiti sigurno članstvo Kosova u NATO, EU i UN“, ponovio je predsednik Kosova Hašim Tači u utorak na pres konferenciji.

Upitan da prokomentariše raniju izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja putem koje je EU zamolio da ne prihvate korekciju granice jer ona može dovesti do tragedije, Tači je odgovorio da svi nosioci kosovskih institucija su jedinstveni po pitanju dijaloga i postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

„Ni pod kojim okolnostima neće biti podele Kosova, nećemo dozvoliti kreiranje nečeg nalik Republici Srpskoj, kao što nećemo dozvoliti formiranje neke Zajednice sa izvršnim elementima. Ne verujem da je neko od nosioca institucija ili političkih partija protiv pripajanja Preševske doline Kosova. Dakle, to je moj cilj kao i demarkacija granice od 430 km. Za Drugo, pitajte ostale“, kazao je Tači, dodajući da je ratno vreme završeno u junu 1999., i da niko ne želi povratak nazad po tom pitanju.

Srbija i Kosovo vode dijalog o međusobnim odnosima u Briselu. Posljedni susret na najvišoj razini je izostao jer se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio sastati sa predsednikom Kosova Hašim Tačijem.

XS
SM
MD
LG