Dostupni linkovi

Kućni zatvor i uslovne kazne zbog incidenta u Skupštini Crne Gore


Milan Knežević (na fotografiji) osuđen je na četiri mjeseca kućnog zatvora
Milan Knežević (na fotografiji) osuđen je na četiri mjeseca kućnog zatvora

Presudom osnovnog suda u Podgorici, poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević osuđen je na četiri mjeseca zatvora koju će izdržavati u kućnim uslovima, dok su poslanici istog političkog saveza Marina Jočić, Milutin Đukanović i Branko Radulović osuđeni na uslovne kazne koje će biti zamjenjene zatvorskim ukoliko u narednih godinu dana ponove isto djelo.

Oni su prvostepeno proglašeni krivim zbog incidenta koji se dogodio u februaru 2017. godine kada su verbalno napali i fizički nasrtali na poslanike vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u holu Skupštine Crne Gore.

Sudija Osnovnog suda Željka Jovović je kao otežavajuću okolnost za izricanje osuđujuće kazne poslanicima, iznijela činjenicu da su poslanici Demokratskog fronta organizovano i u grupi napali poslanike DPS-a atakujući na njihov ugled i dostojanstvo, jer je sve učinjeno u skupštinskom holu i to u prisustvu ostalih poslanika, službenika, pripadnika obezbjeđenja i predstavnika medijskih kuća.

Kao ključne dokaze za osuđujuću presudu prema poslanicima Demokratskog fronta, sud je cijenio video snimke napravljene tokom tog događaja, izjave oštećenih poslanika DPS-a i iskaze policijskih službenika. Obrazlažući presudu, sudija Jovović je navela sve psovke, uvrede i teške optužbe koje su osuđeni uputili poslanicima DPS-a prije više od dvije godine.

Osuđeni za krivično djelo nasilničko ponašanje, poslanici Demokratskog fronta, nisu prisustvovali izricanju presude, već su bili prisutni njihovi branioci koji su najavili žalbu na osuđujuću presudu.

Uvrede i po nacionalnoj osnovi

Podgorički advokat Dražen Medojević je izjavio, nakon izrečene presude, da se radi o još jednoj političkoj odluci u okviru crnogorskog pravosuđa koja se odnosi na poslanike Demokratskog fronta.

„Sud je ustanovio novu praksu, nasilničkim ponašanjem se tretira ono što nikada nije moglo da se tako tretira u krivično-pravnom smislu. Na kraju će to da vodi nekoj sterilizaciji društva, da će sad svaki prekršaj biti pretvaran u nasilničko ponašanje. Bilo verbalna rasprava, ispad zbog strasti u političkoj borbi i bilo koji sukob mišljenja, tretiraće se kao nasilničko ponašanje. To je jedan presedan koji mene nije iznenadio. Dokazuje se da je crnogorsko pravosuđe zarobljeno i u kandžama neformalnih centara moći“, saopštio je advokat Medojević, najavljujući žalbu na presudu.

Nova praksa suda: Dražen Medojević
Nova praksa suda: Dražen Medojević


„Sudija je donijela nezakonitu presudu. U konkretnim radnjama mojih branjenika nisu bili ispunjeni elementi krivičnog djela nasilničko ponašanje. Nezapamćeno je u sudskoj praksi u Crnoj Gori i regionu, da neki od političara zbog psovke ili uvredljive riječi 'ološ' bude osuđen za ovako teško krivično djelo“, rekao je branilac Jugoslav Krpović.

Presudu poslanicima Demokratskog fronta nije želio da komentariše jedan od poslanika Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja kome su upućene najteže uvrede po nacionalnoj i drugim osnovama.

Incident pred kamerama

Podsjetimo, na meti poslanika Demokratskog fronta su bili poslanici Demokratske partije socijalista koji su 15. februara 2017. godine izglasali skidanje imuniteta dvojici lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću kako bi se otvorila mogućnost da im se odredi pritvor tokom istrage za pokušaj „državnog udara“.

Poslanici Demokratskog fronta su tokom te sjednice organizovali protest ispred Skupštine Crne Gore, a kada je donijeta odluka skupštinske većine o skidanju imuniteta Mandiću i Kneževiću, poslanici Demokratskog fronta su ušli u Skupštinu i verbalno napali i nasrtali na poslanike vladajuće partije.

Prvostepeno osuđeni poslanici Demokratskog fronta, Knežević, Radulović, Jočić i Đukanović su u hodniku Skupštine presreli poslanike Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića, Ljuiđa Ljuba Škrelju, Aleksandru Vuković i Miodraga Radunovića, koje su verbalno napadali, vrijeđali i nasrtali na njih. Dio tog incidenta su snimile kamere brojnih medijskih kuća koje su prisustvovale događaju.

Događaj je protekao bez težih posljedica, a tužiteljka Osnovnog tužilaštva Romina Vlahović je optužila poslanike Demokratskog fronta za krivično djelo nasilničko ponašanje. Tokom sudskog postupka, koji je više puta odlagan, optuženi poslanici Demokratskog fronta i njihovi branioci su tvrdili da je riječ o političkom procesu protiv njih, a ne sudskom. Optuženi su tvrdili da niko od njih nije imao namjeru da se nasilnički obračuna sa poslanicima DPS-a, već je namjera bila, kako su rekli, da saopšte poslanicima Demokratske partije socijalista „da su odlukom o skidanju imuniteta Mandiću i Kneževiću, prekršili Ustav“.

Branioci poslanika Demokratskog fronta su ocjenili tokom sudskog postupka da „jedan potpuno beznačajan verbalni incident između poslanika u Skupštini tužilaštvo pokušalo na silu pretvoriti u krivično djelo“.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je svjedočio u sudu tvrdeći da je „siguran da je napad na poslanike DPS-a u skupštinskom holu bio planiran i organizovan“, uz ocjenu da „nikada prije i poslije ovoga nije vidio sličan incident u Skupštini“.

Nikada nije vidio ništa slično u Supštini Crne Gore: Miodrag Vuković
Nikada nije vidio ništa slično u Supštini Crne Gore: Miodrag Vuković

Osim poslanika svjedočio je i jedan od policajaca koji obezbjeđuju zgradu Skupštine, koji je rekao da su poslanici Demokratskog fronta govorili poslanicima DPS-a koji su izlazili iz sale: „Izdajice, sram vas bilo, platićete, stidite se...“.

Takođe je rekao da poslanici DPS-a ni fizički, ni verbalno nisu odgovarali poslanicima DF-a, te da nije bilo razloga da koriste sredstva prinude, već da je obezbjeđenje uspjelo da upozorenjima i tijelima spriječe eventualni fizički kontakt.

Ovo je bio samo jedan od incidenata koji su se u tom periodu 2017. godine dogodili u Skupštini Crne Gore. Podsjećamo da je to bilo vrijeme kada su poslanici opozicionog Demokratskog fronta bili pod pritiskom istraga za „državni udar“, „pranje novca“ i optužbi za pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG