Dostupni linkovi

Iz presude 'Državni udar': Putovanja u Moskvu inkriminisala lidere DF-a


Čelnici Demokratskog fronta Milan Knežević (lijevo) i Andrija Mandić (desno)

Viši sud u Podgorici dostavio je advokatima odbrane u slučaju "Državni udar" pisano obrazloženje osuđujuće presude protiv ruskih, srpskih i crnogorskih državljana. Na osnovu pisane presude, advokati odbrane imaju rok od 15 dana da izjave žalbu.

Međutim, kako je saopšteno za Radio Slobodna Evropa (RSE), odbrana će zahtijevati produženje roka za žalbu, jer je i Viši sud probio rok za pisanje i dostavljanje prvostepene presude. Pisana presuda uglavnom sadrži usmeno obrazloženje sudije Suzane Mugoše izrečene u maju ove godine.

Svi će uložiti žalbu

Osuđujuća nepravosnažna presuda protiv ruskih, srpskih i crnogorskih državljana napisana je na preko 650 strana. Na prvostepenu presudu odbrana ima pravo žalbe, nakon čega o tome odlučuje Apelacioni sud.

Prema riječima jednog od branilaca u takozvanom sudskom procesu vijeka, advokata Dražena Medojevića, odbrana zahtjeva produženje roka za žalbu zato što je pisana presuda obimna, a sudsko vijeće Višeg suda je probilo rok za dostavljanje pisane presude.

"Nakon što pisanu presudu dobiju svi advokati i osuđeni, teče rok za žalbu. Taj rok je 15 dana od dana prijema presude. Kolega Dušan Radosavljević je podneskom tražio da se taj rok produži, obzirom da je i sud imao produženi rok za pisanje presude. Presuda je mnogo obimna. Mada je nama poznata njena suština, moramo sve da pročitamo i mislim da je primjereno da i nama sud omogući produženi rok za pisanje žalbe", kaže za RSE advokat Dražen Medojević.


"Svi advokati", pojašnjava Medojević, "će pisati žalbu za svoje branjenike i nakon što žalbe budu predate, predmet ide Apelacionom sudu na odlučivanje".

"Ja očekujem, po nekoj uobičajenoj proceduri, da od pola godine do godinu bude zakazan predmet u Apelacionom sudu. Teško je očekivati da to bude ranije, međutim sve je moguće usljed političkih uticaja. Ali za nekih pola godine do godine će se odlučivati o toj presudi pred vijećem Apelacionog suda", saopštio je za RSE advokat Dražen Medojević.

Osmišljavanje plana rušenja vlasti

U pisanoj presudi se navodi da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osmislili plan nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godini, stvorili kriminalnu grupu koja je imala za cilj izvršenje krivičnih djela povezanih sa terorizmom.

Oni su, prema prvostepenoj presudi koja je ovih dana dostavljena advokatima odbrane, lično ili preko članova vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, te su osim neidentifikovanih osoba, tokom februara 2016. godine članovi navodne kriminalne organizacije postali i lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te njihov vozač i aktivista Mihajlo Čađenović.

Pored njih, na sličan način su članovi kriminalne organizacije postali penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić, osuđen na osam godina zatvora i još pet državljana Srbije. U pisanom otpravku se navodi da su imali plan da se nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora "likvidiraju pripadnici specijalne jedinice policije, kao i da se ispred zgrade Skupštine Crne Gore puca takođe na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, radi stvaranja privida da je dio policije prešao na stranu građana".

Potom je, konstatuje se u presudi, prema planu trebalo da Demokratski front proglasi pobjedu i da se spremalo hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Putovanja u Rusiju

Konstatacije o učešću u zavjeri dvojice lidera opozicionog Demokratskog fronta, Andrije Mandića i Milana Kneževića koji su prvostepeno osuđeni na po pet godina zatvora, Viši sud je zasnovao na njihovim putovanjima u Rusiju od februara 2016. godine.

"Andrija Mandić i Milan Knežević su putovali u Rusiju zbog potreba kriminalne organizacije i njihovi odlasci u Moskvu se ne mogu na drugi način objasniti kada se imaju u vidu sve druge činjenice i okolnosti. Putovanja sama za sebe ne bi mogla da se tumače na ovaj način niti su ista inkriminisana, ali kada se posmatraju u kontekstu svih okolnosti i dešavanja 2016. godine, upućuju na jedini mogući zaključak – da su putovanja bila usmjerena u cilju stvaranja kriminalne organizacije koja je bila formirana od strane dva državljanina Ruske Federacije", navodi se u pisanoj odluci sudije Suzane Mugoše, pri čemu se kaže da je "sud imao u vidu odbrane Mandića i Kneževića koji su rekli da su u Rusiju išli radi zvaničnih posjeta, ali ih je sud cijenio kao dio konspirativnosti, tajnosti i prikrivanja u postupanju".

Sud citira i iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića koji je, između ostalog, rekao da se Eduard Šišmakov dogovarao "sa Demokratskim frontom za određene stvari oko kriminalne organizacije" i da je Šišmakov rekao Sinđeliću "da je obavio razgovore sa liderima Demokratskog fronta". Uz to, za osuđujuće presude je korišćena dokumentacija o upotrebi specijalnih telefona sa zaštićenom komunikacijom. Dio svjedočenja sud je ocijenio istinitim, a dio djelimično istinitim i neistinitim.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osuđeni na 15 i 12 godina zatvora, ali su oni nedostupni crnogorskim institucijama. Nedostupni su i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević osuđeni na po sedam godina zatvora. Ostali optuženi su prvostepeno osuđeni na jednu do tri godine zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG