Dostupni linkovi

Skupština Republike Srpske traži od članica UN 'poništenje' priznanja Kosova


Sjednica Skupštine RS, Banjaluka, mart 2023. godine
Sjednica Skupštine RS, Banjaluka, mart 2023. godine

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) u četvrtak, 8. juna usvojila je "Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije".

Većinu u najvišem zakonodavnom tijelu ovog bosanskohercegovačkog entiteta predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je inače i predsjednik RS.

Dodik negira nezavisnost Kosova i ima bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i Beogradom.

Zbog protivljenja političkih predstavnika iz RS, Bosna i Hercegovina još nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, a državljani Kosova na teritoriju BiH mogu da dođu samo sa vizama pod određenim uslovima.

Šta se navodi u tekstu Rezolucije?

Tekstom Rezolucije se podržava i pravo Srbije "da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom" te rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244.

Rezoluciju je predložio Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske, koja je u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om.

U tekstu se ističe kako RS "osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti".

Uz Rezoluciju su usvojeni i zaključci kojima RS poziva države, članice UN, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale nezavisnost Kosova, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Skupština RS traži i od predstavnika tog entiteta u institucijama BiH da iniciraju odluke kojima će se "osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti".

U zaključacima se navodi da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Rezoluciju i zaključke su podržale i opozicione stranke u RS.

Ova tačka dnevnog reda na Skupštini RS predložena je zbog dešavanja na sjeveru Kosova, u kojima su od 30. maja, građani protestvovali protiv novoizabranih, albanskih gradonačelnika opština.

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore održane 23. aprila, te su zbog toga u četiri opštine na sjeveru Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Oni su 26. maja ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubin Potoku i Leposaviću, što je istog dana dovelo do protesta, a 29. maja je došlo do eskalacije nasilja između pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i demonstranata.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Međunarodna zajednica je iznijela tri zahtjeva za Vladu Kosova: smirivanje situacije na severu, održavanje novih izbora i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa.

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je da Kosovo može da raspiše nove izbore u ovim opštinama ako 20 odsto birača potpiše peticiju za ovakav zahtjev.

Stranka Srpska lista kaže da će nastaviti proteste do ispunjenja zahtjeva: povlačenje albanskih gradonačelnika ovih opština i specijalnih jedinica Policije Kosova sa severa.

XS
SM
MD
LG