Dostupni linkovi

Desničari u Banjaluci organizovali šetnju i moleban za Srbe sa Kosova


Okupljeni su mahali zastavama i držali transparente na velikom nevremenu koje je zahvatilo Banjaluku, 4. jun 2023.
Okupljeni su mahali zastavama i držali transparente na velikom nevremenu koje je zahvatilo Banjaluku, 4. jun 2023.

Sa ikonama, srpskim zastavama, i porukom "Kosovo i Metohiju branićemo dovijeka", u Banjaluci je u nedjelju, 4. juna, održana šetnja desničara. Kako tvrde, događaj je organizovan u znak podrške Srbima na Kosovu, a nakon šetnje je održan i moleban u hramu Srpske pravoslavne crkve.

Skup je održan dva dana uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, najvišeg zakonodavnog tijela u ovom bh. entitetu, na čijem dnevnom redu će biti Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Inače, predsjednik RS Milorad Dodik negira nezavisnost Kosova i ima bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i Beogradom.

Šetnju na kojoj je učestvovalo stotinak ljudi i moleban, u najvećem gradu RS je organizovalo desničarsko udruženje "Srbsko sabranje Baštionik", zajedno sa Hramom, a sve je imalo blagoslov episkopa banjalučkog Jefrema. Srpska pravoslavna crkva, također, negira nezavisnost Kosova, proglašenog 2008. godine.

Udruženje "Baštionik" je, kako navode na svom sajtu, "dobrovoljno, neprofitno i nestranačko sabranje pravoslavnih Srba".

Njihovi predstavnici su u martu prošle godine učestvovali na skupu podrške Rusiji u Banjaluci, nakon početka invazije te zemlje na Ukrajinu.

Ove godine u martu su tražili od predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke da zabrane održavanje okupljanja i rasprave o pravima LGBT populacije u Banjaluci.

Okupljeni su prošli glavnom gradskom pješačkom zonom na putu do Hrama Hrista Spasitelja, Banja Luka, BiH, 4. jun 2023.
Okupljeni su prošli glavnom gradskom pješačkom zonom na putu do Hrama Hrista Spasitelja, Banja Luka, BiH, 4. jun 2023.

Predsjednik udruženja, Predrag Adamović, rekao je novinarima pred početak molebana da Banjaluka šalje poruku podrške, kako je naveo, "braći na Kosovu".

Kako prenosi Srna, Adamović je kazao da se Kosovo brani u Banjaluci, kao što se Banjaluka brani u Beogradu, te da je okupljanje "snažna poruka svima koji ne misle dobro srpskom narodu".

Na kraju šetnje, održan je moleban u centralnoj gradskoj crkvi, Banja Luka, BiH, 4. jun 2023.
Na kraju šetnje, održan je moleban u centralnoj gradskoj crkvi, Banja Luka, BiH, 4. jun 2023.

Cilj skupa je bio, kako navode učesnici, da se skrene pažnja javnosti na tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu.

Litija za Srbe sa Kosova kretala se 15-ak minuta kroz centralno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, te se uputila prema Hramu Hrista Spasitelja, gdje je služen moleban.

Zbog protivljenja političkih predstavnika iz RS, Bosna i Hercegovina još nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Šta se dešava na Kosovu?

Predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali vanredne lokalne izbore 23. aprila, te su zbog toga u četiri opštine na sjeveru Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Oni su 26. maja ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubin Potoku i Leposaviću, što je istog dana dovelo do protesta, a 29. maja je sve eskaliralo nasiljem između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

TV Liberty: Tenzije na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:20 0:00

Tokom nemira je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti dali su naznake da bi se mogli raspisati novi izbori za četiri opštine na sjeveru.

U ove tri opštine, grupe građana svakodnevno od utorka, 30. maja, protestuju protiv novoizabranih, albanskih gradonačelnika opština.

XS
SM
MD
LG