Dostupni linkovi

Makedonska Vlada odlučila donirati stare helikoptere Ukrajini


Helikopter Mi-24 makedonske vojske ispaljuje rakete tokom vojne vježbe u centru za obuku Krivolak, sjeveroistočno od Skoplja, 2. novembar 2010.
Helikopter Mi-24 makedonske vojske ispaljuje rakete tokom vojne vježbe u centru za obuku Krivolak, sjeveroistočno od Skoplja, 2. novembar 2010.

Vlada Sjeverne Makedonije navela je u srijedu da je donijela Odluku o donaciji helikoptera Ukrajini.

Ministrica odbrane Slavjanka Petrovska ranije je najavila da će na sjednici 29. marta biti donesena odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini na prijedlog Ministarstva.

U intervjuu datom krajem prošle sedmice, ona je rekla da je riječ o borbenim helikopterima MI-24, proizvedenim 1984., koji su nabavljeni od Ukrajine 2001., ali su njima u većem dijelu još prije osam godina istekli resursi, odnosno ne koriste se zbog nedostatka rezervnih dijelova.

"Neki od njih su modernizovani, odnosno dva, ali ta modernizacija je prilagođena tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo govoriti o razvoju tehnologija", rekla je tada ministrica.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Petrovska je napomenula da donacija helikoptera MI-24 neće narušiti bezbjednost zemlje i istakla da helikopterska borbena jedinica koja će biti poklonjena Ukrajini više nije dio armijske formacije.

Sjeverna Makedonija je sredinom prošle godine Ukrajini isporučila tenkove iz sovjetskog perioda.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika zahvalio se Skoplju na vojnoj pomoći, rekavši da njegova zemlja "nikada neće zaboraviti" pomoć male države Zapadnog Balkana dok se bori protiv ruske invazije.

Rusija je nakon ove isporuke navela da smatra da je makedonska donacija tenkova T-72 Ukrajini "velika greška koja će samo pružiti podršku nastavku zločinačkih aktivnosti režima u Kijevu".

Vlada u Skoplju je i 28. februara 2022. donijela odluku da donira vojna sredstva i opremu Oružanim snagama Ukrajine, čime se pridružila sveobuhvatnoj podršci NATO-ovih saveznika i partnera iz EU.

XS
SM
MD
LG