Dostupni linkovi

Donacija tenkova Ukrajini naša odluka, odgovorilo Skoplje na ruske kritike


Ukrajinska vojska koristi tenk T-72
Ukrajinska vojska koristi tenk T-72

Odluka da se u Ukrajinu pošalju makedonski tenkovi kao donacija naišla je na oštre reakcije Moskve.

Rusija smatra da je donacija Severne Makedonije tenkova T-72 Ukrajini velika greška.

Makedonske vlasti su odgovorile da još od početka ruske invazije u Ukrajini Severna Makedonija podržava njen teritorijalni integritet i da je Vlada donela nekoliko odluka o vojnoj pomoći Ukrajini.

Tenkovi koje je Severna Makedonija poslala Ukrajini isti su koje je kupila od Ukrajine tokom sukoba 2001. godine.

Iako je reč o zastareloj opremi, donacija, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, pruža podršku "nastavku zločinačkih aktivnosti režima u Kijevu".

Zaharova: Skoplje doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu
Zaharova: Skoplje doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu

"Uprkos tome što je, prema mišljenju severnomakedonskih vlasti, reč o 'bezazlenoj' donaciji zastarele opreme, ostaje činjenica da je Skoplje, lojalno NATO-u, uključeno u isporuku naoružanja Ukrajini, čime doprinosi nastavku zločinačke aktivnosti režima u Kijevu protiv civilnog stanovništva u Donbasu". navodi Zaharova.

Makedonske vlasti su odgovorile da je Severna Makedonija suverena zemlja i da samostalno donosi odluke, ali i da je članica NATO-a.

U zajedničkom saopštenju ministarstva odbrane i spoljnih poslova navodi se da je "Severna Makedonija od samog početka vojne intervencije u Ukrajini podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", te da je Vlada već donela nekoliko odluka o vojno-tehničkoj pomoći Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije je 29. jula potvrdilo da je ta zemlja donirala tenkove Ukrajini.

Ukrajinski vojnici u tenku T-72 na istočnom frontu, 13. jul 2022.
Ukrajinski vojnici u tenku T-72 na istočnom frontu, 13. jul 2022.

Ovo su tenkovi treće generacije kupljeni od Ukrajine tokom sukoba 2001. godine uz napomenu da su, s obzirom na razvoj tehnologije, nekonkurentni i nekompatibilni.

Ministarstvo, ne precizirajući broj doniranih tenkova, navodi da bi dodatno u narednom periodu trebalo utrošiti sredstva na uništavanje tenkova, što je, prema njihovim rečima, nesvrsishodna aktivnost za vojsku.

Inače, Vlada je 28. februara ove godine donela odluku da donira vojna sredstva i opremu Oružanim snagama Ukrajine, čime se pridružila sveobuhvatnoj podršci NATO-ovih saveznika i partnera iz EU.

Ranije je veliki broj zemalja pojedinačno odlučio da pošalje vojnu pomoć Ukrajini, nakon što je Rusija 24. februara pokrenula vojnu invaziju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dva meseca nakon odluke Vlade, ministarka odbrane Slavjanka Petrova izjavila je da je Severna Makedonija, kao država članica NATO-a, već ponudila adekvatnu pomoć ukrajinskom narodu.

"Pomoć Ukrajini se isporučuje u nekoliko faza. Naravno, zbog poverljivosti, ovo ne objavljujemo, ali smo obe odluke objavili kada smo doneli odluku o takvoj donaciji", rekla je tada Petrova.

Što se tiče tenkova, najave su da će Severna Makedonija u narednom periodu rasformirati tenkovski bataljon i pristupiti uspostavljanju savremenih i savremenih protivoklopnih sposobnosti i kapaciteta u Vojsci.

U toku je projekat nabavke lakih oklopnih vozila na točkovima, prema sporazumu sa američkom vladom, koji je započet 2019. godine sklapanjem sporazuma između makedonske vlade i SAD-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG