Dostupni linkovi

Sjeverna Makedonija donirala tenkove Ukrajini


NATO vježba makedonske vojske, april 2022.

Ministarstvo obrane i Vojska Sjeverne Makedonije potvrdili su da je Makedonija donirala tenkove Ukrajini, uz napomenu da se radi o tenkovima treće generacije, a s obzirom na razvoj tehnologije, smatraju se nekonkurentnim i nekompatibilnim.

Ministarstvo je, ne navodeći broj doniranih tenkova, priopćilo da bi u idućem razdoblju trebalo utrošiti sredstva i na uništavanje tenkova, što je, prema njima, nesvrsishodna aktivnost za vojsku.

"Republika Sjeverna Makedonija kao vjerodostojna članica NATO-a, u skladu sa saveznicima i partnerima, poštujući teritorijalni integritet, suverenitet i pravo na samoobranu Ukrajine, uz strogu osudu agresije Rusije na Ukrajinu, donijela ove Odluke o upućivanju pomoći u Ministarstvo odbrane Ukrajine, s određenom količinom materijalnih sredstava", navedeno je u saopćenju.

Sjeverna Makedonija je i ranije donirala opremu Ukrajini.

U saopćenju Ministarstva navodi se da će Sjeverna Makedonija u narednom razdoblju transformirati, odnosno rasformirati tenkovsku bojnu i pristupiti uspostavi modernih protuoklopnih sposobnosti i kapaciteta u vojsci.

Također se navodi da je u toku projekt Nabava lakih oklopnih vozila na kotačima, prema sporazumu s američkom vladom, koji je započet 2019. godine sklapanjem Sporazuma između vlada Republike Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG