Dostupni linkovi

Ukrajina zahvaljuje Sjevernoj Makedoniji na donaciji tenkova


Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije saopštilo je prošle sedmice da će Ukrajini isporučiti tenkove T-72 (na fotografiji) iz sovjetskog doba.
Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije saopštilo je prošle sedmice da će Ukrajini isporučiti tenkove T-72 (na fotografiji) iz sovjetskog doba.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika zahvalio je Sjevernoj Makedoniji na vojnoj pomoći, rekavši da njegova zemlja "nikada neće zaboraviti" pomoć male države Zapadnog Balkana dok se bori protiv ruske invazije.

"Prijatelj se u nevolji poznaje", napisao je na Twitteru savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak.

"Bez obzira na veličinu vaše zemlje ili obim BDP-a, važno je gdje vam je srce."

"Mnoge države danas pokazuju više hrabrosti od polovine Grupe 20, poput Sjeverne Makedonije, koja pruža ruku Ukrajini u vidu tenkova i aviona", poručio je Podoljak.

Makedonsko Ministarstvo odbrane je izvijestilo prošle sedmice da će Ukrajini isporučiti tenkove iz sovjetskog perioda.

U saopštenju se ne pominju avioni, ali neki mediji navode da će Sjeverna Makedonija poslati četiri ratna aviona Ukrajini.

Ministarstvo je takođe dodalo da "do sada donesene odluke ne narušavaju borbenu gotovost naše vojske".

Rusija je 3. avgusta saopštila da smatra da je makedonska donacija tenkova T-72 Ukrajini "velika greška koja će samo pružiti podršku nastavku zločinačkih aktivnosti režima u Kijevu".

Skoplje je navelo da su tenkovi treće generacije kupljeni od Ukrajine tokom sukoba 2001. godine.

Makedonska vlada je 28. februara ove godine donijela odluku da donira vojna sredstva i opremu Oružanim snagama Ukrajine, čime se pridružila sveobuhvatnoj podršci NATO-ovih saveznika i partnera iz EU.

Ukrajina je primila značajnu vojnu pomoć od mnogih zemalja Grupe 20, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, ali mnoge druge su do sada odbijale pružiti vojnu pomoć.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG