Dostupni linkovi

Španska politička kriza zakočila ulazak Sjeverne Makedonije u NATO


Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije
Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije

Šanse Sjeverne Makedonije da postane članica NATO saveza tokom planiranog decembarskog samita ove organizacije u Londonu smanjene su razvojem političke situacije u Španiji.

Najprije zbog neuspjeha premijera Pedra Sančeza da oformi vladu nakon parlamentarnih izbora u aprilu a zatim i rezultata novembarskih izbora. Iako su Sančezovi socijalisti osvojili većinu mjesta u parlamentu, ni lijeva niti desna politička struja neće moći da formira većinsku vladu.

Sjeverna Makedonija mora dobiti ratifikaciju protokola za pristup NATO-u od Španije a ratifikacija se može desiti tek nakon što Španija formira novu vladu.

Komplikovana politička situacija u Španiji pomrsila je konce ambicioznom planu Sjeverne Makedonije da pristupi NATO savezu.

Bivši diplomata Blagoj Zašov, nekadašnji konzul SFRJ u Lionu te ambasador S. Makedonije u Rumuniji i u Savjetu Evrope za Fejsbuk rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) komentariše - Zašto NATO članstvo za Sjevernu Makedoniju zavisi od političke situacije u Španiji?

Zašov takođe govori i šta ovo odgađanje protokola o pristupu NATO-u znači za Sjevernu Makedoniju nakon nepostizanja dogovora o otvaranju pristupnih pregovora između Evropske unije te Sjeverne Makedonije i Albanije.

RSE: Zašto NATO članstvo za Sjevernu Makedoniju zavisi od političke situacije u Španiji?

Zašov: To je jednostavno zato što se Španija nalazi u izbornom ciklusu, posle onih izbora pre pet-šest meseci. Sada su ponovo socijalisti pobedili ali nadam se da će oni i pored svih okolnosti u kojima su izbori bili i rezultati koji su postignuti – mislim da će socijalisti uspeti da ubede male partije koje su zastupljene u španskom parlamentu i da će za enka tri meseca formirati vladu. A od toga zavisi kada će se i parlament sastati kada će da se glasati što se tiče Severne Makedonije.

RSE: Šta bi mogle biti prepreke u političkom životu Španije da se glasa o pristupu Sjeverne Makedonije NATO-u?

Zašov: Niko ne može sada predvideti kako će se situacija u Španiji razvijati što se tiče Katalonije. Ali mislim da Katalonija u konkretnom slučaju, vis-à-vis formiranja vlade neće biti problem.

Nama je u Severnoj Makedoniji žao što se to desilo baš sada u ovo momentu kada očekujemo da Španija da zeleno svetlo, jer ona će biti prakrično zadnja da bi Severna Makedonija ušla u NATO.

Ipak, ovde se mi nadamo da će se naći neko rešenje za unutrašnju situaciju u Španiji i da će to rezultirati s time da će uskoro i Španija glasati za prijem Severne Makedonije u NATO.

Možda će to malo potrajati ali najkasnije u januaru mesecu mislim da će i to pitanje biti rešeno.

RSE: Kako se ovo odgađanje protokola za pristup NATO-u doživljava u Severnoj Makedoniji, pogotovo nakon nemogućnosti postizanja dogovora o otvaranju pristupnih pregovora sa EU?

Zašov: Pa normalno da raspoloženje nije dobro. To je velika greška koju je napravio predsednik Makron. Ali, evo, i prijem Steva Pandarovskog kod Emanuela Makrona (predsednici Severne Makedonije i Francuske) zatim razgovori koje on ima i sa drugim predsednicima i premijerima u Parizu (11-12. novembar) – to je pozitivan znak da će ipak Francuska naći neko rešenje i da će Makron u okviru njegovih nastojanja da se reorganizuje Evropska unija, naći i rešenje za prijem novih članica među kojima je Severna Makedonija prva a razume se i Crna Gora i Srbija.

RSE: Makron često ističe to da se EU prvo mora reformisati iznutra da bi se mogla otvotiti za prijem novih zemalja članica…

Zašov: Taj Makronov stav o neophodnosti reorganizacije EU nije nov. Međutim, što se nas tiče, mi mislimo da tokom reorganizacije može i da se planira početak pregovora Severna Makedonije za ulazak u Evropsku uniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG