Dostupni linkovi

Godfri: Članstvo u EU za sve države Z. Balkana, u NATO samo one koje žele


Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri

Zapadni Balkan u Evropskoj uniji – to je strateški interes ne samo država u regionu i Evropske unije, već i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) u svom obraćanju na Sedmoj nedelji NATO-a koja se održava u Beogradu u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS).

“SAD podržavaju napore da se pojača integracija Zapadnog Balkana. Tokom svoje nedavne posete moj dragi prijatelj i kolega Metju Palmer (zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD) jasno je izrazio naš cilj – integracija Zapadnog Balkana u Zapad mora biti završena. Za nas to znači – članstvo u Evropskoj uniji za sve i članstvo u NATO-u za one države koje to žele. Ova vizija zauzima važnu poziciju i u strateškim interesima SAD-a”, izjavio je Godfri, izrazivši nadu da će izazov koji je pred države Zapadnog Balkana odlukom Evropskog saveta da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti uskoro prevaziđen.

Godfri je pohvalio napredak Srbije u reformama i rezultate ostvarene u oblasti ekonomije, ali i naglasio da su neophodne ozbiljne reforme u drugim oblastima – pre svega – vladavini prava, medijskih sloboda i borbi protiv korupcije.

“Srbija se trenutno nalazi na kritičnoj prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju preduzeti ozbiljne reforme kako bi Srbija uznapredovala na svom evropskom putu. Nasilje i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji je kritično pitanje. Ambasada SAD i međunarodna zajednica će nastaviti da pružaju svoju podršku kako bi se unapredilo stanje medija u Srbiji”, istakao je Godfri.

Kada je reč o saradnji i odnosu Srbije sa NATO-om, Godfri je pozdravio to što je Srbija usvojila Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO-a (IPAP) za period 2019-2021. godine.

„Drago mi je da vidim da se odnos Srbije sa NATO-om razvija. Srbija je politički i ekonomski lider i igra ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti i saradnji. U strateškom je interesu SAD da se Srbija razvije kao moderna, demokratska, napredna, evropska nacija, u miru sa svojim susedima, koja u potpunosti poštuje vladavinu prava i prava svih svojih građana”, rekao je Godfri naglasivši da SAD u potpunosti poštuju odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

XS
SM
MD
LG