Dostupni linkovi

Sjeverna Makedonija 2. juna na strateškom dijalogu sa SAD


Ministar inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani najavio je da će 2. juna u Vašingtonu biti održan strateški dijalog Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država.

On je istakao da će Sjeverna Makedonija biti prva država Zapadnog Balkana koja će održati strateški dijalog sa SAD, "što je veliki diplomatski uspjeh, ali i važan dio ispunjavanja strateških interesa u skladu sa evroatlantskim kursom zemlje", prenosi agencija BETA.

"Strateški dijalog Sjeverne Makedonije i SAD je potvrda čvrstog saveza dvije zemlje i istovremeno važan forum koji će obezbijediti unaprijeđenje strateškog partnerstva, jačanje saradnje, a na neki način i podizanje bilateralnih odnosa na jedan viši nivo", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, strateškim dijalogom Skoplje i Vašington ulaze u novu fazu izgradnje odnosa, što je posebno važno ne samo za Sjevernu Makedoniju već i za region u cjelini, posebno u kontekstu aktuelnih bezbjednosnih prijetnji.

"Istovremeno, to je izraz naših zajedničkih napora da ojačamo veze i promovišemo zajedničke vrijednosti za demokratski razvoj i stabilnost u regionu, koji je sastavni dio evroatlantske zajednice", rekao je šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

Pregovori Sjeverne Makedonije sa EU

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, ocijenio je 7. maja da je vrijeme da Bugarska do ljeta ukloni veto i omogući početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom (EU) da bi se spasli odnosi te dvije susjedne zemlje.

On je novinarima rekao da je rješavanje spora Sofije sa Skopljem do junskog samita EU možda jedina i posljednja šansa da se spasu odnosi Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Rekao je da će Vlada i makedonsko društvo imati sve manje političke energije da se posvete tom pitanju koje troši i političku energiju i građane u "kontinuiranim ciklusima nadanja i frustracija".

Osmani je rekao da je Vlada dužna da građane ne izlaže "beskrajnim frustracijama i razočaranjima" i da će "jednog dana biti potrebno da se podvuče crta, odnosno da se kaže da je dosta".

On je istakao da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je moglo da se uradi, čak i više od toga za odnose s Bugarskom i ispunjavanje uslova za početak pregovora s EU.

"Svi su sagasni da je Skoplje uradilo sve što je trebalo. To više nije pitanje Skoplja, lopta je sada u Sofiji i Briselu", rekao je Osmani.

Rekao je da se produžava komunikacija s Bugarskom, ali i s francuskim predsedništvom EU i da se nada da će narednih dana biti mogući dijalog i konktetni koraci.

"Mislim da je više dosta. Do juna, ali, da se ne vezujem za mjesece, do ljeta mislim da treba da produžimo s maksimanim naporima da to uspije. Da produžimo konstruktivno, dok se ne iscrpi i ta mogućnost i poslije toga da izađemo otvoreno pred građane, i otvoreno pred EU, i otvoreno pred Republiku Bugarsku, i kažemo da više ne možemo da maltretiramo građane i da ih izlažemo ovakvom procesu cikličnih očekivanja i razočarenja, a da pritom ispunjavamo sve uslove. Treba da znamo na čemu smo. Ovako više ne može", rekao je Osmani.

Početak pretpristupnih pregovora Sjeverne Makdonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Sofija je tada tražila da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusjedstvu sa Bugarskom i da prizna "bugarske korijene makedonske nacije i jezika". Ali, prošle godine je zahtijeve preformulisala u dokument "Pet plus jedan", zatraživši "prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugdje, prestanak diskriminacije građana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvođenje u Ustav, nemiješanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava".

XS
SM
MD
LG