Dostupni linkovi

Američka podrška za hitan početak pregovora Severne Makedonije sa EU


Pomoćnik američkog državnog sekretara Karen Donfried u Skoplju se sastala i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem
Pomoćnik američkog državnog sekretara Karen Donfried u Skoplju se sastala i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem

Pomoćnik američkog državnog sekretara Karen Donfrid (Donfried) prenela je u četvrtak premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom američku podršku za hitan i neodložan početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, Donfrid je na sastanku sa Kovačevskim "izrazila snažnu i nedvosmislenu podršku administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za razvoj i evropsku integraciju Severne Makedonije i za hitan i hitan početak pregovora sa EU, kao pitanje od strateškog značaja za stabilnost celog Zapadnog Balkana".

Donfrid je naglasila da je Severna Makedonija važan transatlantski partner SAD.

Početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Na sastanku u vladi Severne Makedonije, kojem je prisustvovao i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar, zajednički je istaknut značaj strateškog partnerstva Severne Makedonije sa Sjedinjenim Državama.

Istaknuto je da Severna Makedonija, kao članica NATO i zemlja kandidat za članstvo u EU, funkcioniše na principima demokratskih i evropskih vrednosti i da se u izazovima koje je doneo rat u Ukrajini brzo i potpuno stavila na liniju politika NATO i EU.

Efikasnom politikom podrške naroda u Ukrajini i u skladu sa spoljnom politikom NATO-a i EU, Severna Makedonija je, kako je ocenjeno, dala još jedan jak argument da pripada NATO i EU.

Zajednički je konstatovano da to EU treba da prepozna i vrednuje otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer je proširenje Unije na Zapadni Balkan, sa geopolitičkog stanovišta, bezbednosno pitanje i od suštinskog je značaja za stabilnost i prosperitet celog regiona i same EU, navodi se u saopštenju sa sastanka Donfrid i Kovačevskog.

Donfrid se Skoplju srela i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, a najavljeni su i susreti sa šefom države Stevom Pendarovskim i ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom.

XS
SM
MD
LG