Dostupni linkovi

Novo ispaljivanje balističkog projektila Sjeverne Koreje


Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un u susretu sa trupama na vojnoj paradi povodom 90-te godišnjice osnivanja Revolucionarne narodne armije Sjeverne Koreje, 29. april 2022.
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un u susretu sa trupama na vojnoj paradi povodom 90-te godišnjice osnivanja Revolucionarne narodne armije Sjeverne Koreje, 29. april 2022.

Sjeverna Koreja je lansirala balistički projektil prema istočnim vodama u srijedu, 4. maja, rekli su zvaničnici Jućne Koreje i Japana. Ova izjava dolazi nekoliko dana od kada je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un naveo da će pojačati svoj nuklearni arsenal "najbrže moguće" i zaprijetio da će ga upotrijebiti protiv svojih suparnika.

Ispaljivanje je bilo 14-to po redu ove godine, takođe dolazi šest dana uoči dolaska na funkciju novog konzervativnog predsjednika Južne Koreje na petogodišnji mandat.

Južna Koreja je rekla u saopštenju da je projektil ispaljen iz regije glavnog grada Sjeverne Koreje i da je odletio u vode uz njnu istočnu obalu. Ponovljeno lansiranje balističkih projektila Sjeverne Koreje nazvano je "činom ozbiljne prijetnje" za podrivanje međunarodnog mira i sigurnosti i kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o zabrani bilo kakvog balističkog lansiranja od strane Sjeverne Koreje.

Japan je takođe detektovao sjevernokorejsko lansiranje projektila i brzo ga osudio.

"Serija akcija Sjeverne Koreje koja ugrožava mir, sigurnost i stabilnost međunarodne zajednice je nedopustiva", rekao je japanski premijer Fumio Kišida novinarima tokom posjete Rimu.

Kišida je rekao da će razgovarati o lansiranju kada se kasnije 4. maja sastane s italijanskim premijerom Mariom Dragijem. “Naravno, razmijenićemo mišljenja o regionalnoj situaciji u Indo-Pacifiku i istočnoj Aziji, a ja ću detaljno objasniti stanje u regiji, uključujući i sjevernokorejsko lansiranje projektila danas, kako bih stekao razumijevanje o hitnoj situaciji u istočnoj Aziji", rekao je Kišida.

Neki stručnjaci kažu da pasivno postupanje administracije predsjednika Joe Bidena sa Sjevernom Korejom dok se usredotočuje na rusku invaziju na Ukrajinu i pojačano rivalstvo s Kinom dopušta Pjongjangu više prostora za proširenje svojih vojnih sposobnosti.

Postupci Bidenove administracije prema Sjevernoj Koreji dosad su bili ograničeni uglavnom na simbolične sankcije i ponude otvorenih razgovora. Sjeverna Koreja je odbila ponudu administracije za razgovore, rekavši da prvo mora da napusti svoju "neprijateljsku politiku", očito se pozivajući na međunarodne sankcije koje predvode SAD i zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG