Dostupni linkovi

Severna Koreja objavila uspešno testiranje interkontinentalne rakete


Severna Koreja sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016.
Severna Koreja sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016.

Severna Koreja saopštila je danas da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu, što je ključni korak ka ispunjenju cilja te države da bude u stanju da pogodi kopnenu teritoriju SAD, prenosi Beta.

"Istorijsko" lansiranje rakete "Hvasong-14" posmatrao je i lider Severne Koreje Kim Džong-un koji je naredio test, navedeno je u specijalnoj emisiji severnokorejske televizije.

"Testiranje interkontinentalne rakete je veliki proboj u istoriji naše Republike. Severna Koreja je snažna nuklearna sila koja može da udari bilo koje mesto na zemlji", rečeno je u toj emisiji.

Prema japanskom ministarstvu odbrane, lansirani projektil je dostigao visinu od 2.500 kilometara. Analitičari smatraju da to odgovara karakteristikama interkontinentalne rakete.

"Procene su da je raketa postigla visinu veću od 2.500 kilometara i letela oko 40 minuta pre pada u Japansko more, u isključivoj ekonomskoj zoni Japana, posle leta od 900 kilometara", navodi se u saopštenju.

Takvo saopštenje je u suprotnosti sa nešto ranije iznetim stavom SAD i Južne Koreje da se radi o projektilu srednjeg dometa.

Ipak, svi su saglasni da je ovo najuspešniji severnokorejski test do sada, a neki analitičari smatraju da bi raketa mogla da dođe do Aljaske, piše Asošiejted pres.

Američki balističar Dejvid Rajt ocenio je da bi testirani projektil, ako su izneti podaci o putanji tačni, mogao imati domet od 6.700 kilometara.

Severna Koreja već ima pouzdan arsenal raketa kratkog dometa ali i dalje usavršava one dužeg dometa. Analitičari su saglasni da Pjongjang poseduje tehnologiju za opremanje raketa kratkog dometa nuklearnim bojevim glavama, ali nisu sigurni da li to mogu da učine i sa drugim projektilima.

Severna Koreja je u prošlosti lansirala satelite za koje su druge zemlje tvrdile da predstavljaju prikrivene testove za rakete dugog dometa. Ali lansiranje interkontinentalne rakete, ako bude potvrđeno, biće veliki udarac za zemlje koje žele da ograniče nuklearni i raketni program Severne Koreje i njihovu poteru za raketom koja može da dostigne bilo koji cilj u SAD.

Moguća interkontinentalna raketa je lansirana na američki Dan nezavisnosti i samo nekoliko dana posle sastanka lidera SAD i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG