Dostupni linkovi

Bivši gradonačelnik Njujorka Đulijani pod istragom zbog mešanja u izbore


U.S. -- U.S. President Donald Trump's personal lawyer, Rudolph Giuliani, speaks to reporters at the White House in Washington, July 1, 2020
U.S. -- U.S. President Donald Trump's personal lawyer, Rudolph Giuliani, speaks to reporters at the White House in Washington, July 1, 2020

Tužioci u Atlanti obavestili su advokate nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija (Rudolph Giuliani) da se protiv njega vodi krivična istraga zbog mogućih nelegalnih pokušaja tadašnjeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i drugih da se mešaju u izbore u državi Džordžija (Georgia) 2020. godine.

Jedan od Đulijanijevih advokata dobio je obavest od specijalnog tužioca u Altanti da bi protiv bivšeg gradonačelnika Njujorka mogla da bude podnesena optužnica, rekao je Bob Kostelo (Bob Costello), drugi Đuliijanijev pravni zastupnik, prenosi agencija Asošijeted pres.

Vest o Đulijaniju prvo je preneo Njurok tajms (New York Times).

Istraga mešanja u izbore pokrenuta je prošle godine, a u maju je izabrana i specijalna velika porota na zahtev okružne tužiteljke. Đulijaniju je naloženo da u sredu svedoči pred porotom.

Povod za sprovođenje istrage je telefonski razgovor Trampa i državnog sekretara Džoržije Breda Rafenspergera (Brad Raffensperger), u januaru 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsednik sugerisao da se "pronađu" glasovi da se poništi njegov tesan poraz u toj američkoj državi.

Tužiteljka je takođe zainteresovana za pretrese pred zakonodavnim telima Džordžije, održanim u decembru 2020. godine, na kojima je Đulijani širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari u jednom od okruga u toj saveznoj državi.

Prošlog meseca je podnela zahteve za svedočenje petoro Trampovih saradnika i savetnika, među kojima je i Đulijani kojeg je identifikovala kao ličnog Trampovg advokata, i jednog od vodećih pravnih zastupnika njegove kampanje.

U zahtevu je napisala da dokazi pokazuju da je Đuliijanijevo svedočenje na pretresu bilo deo "koordinisanog plana Trampove kampanje u više država da se utiče na rezultate novembarskih izbora u Džordžiji i drugim mestima".

U ponedeljak, federalni sudija presudio je da senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham) takođe mora da svedoči pred velikom porotom u Atlanti koja istražuje da li su Tramp i njegovi saveznici prekršili zakon kada su pokušavali da ponište njegov poraz u Džordžiji.

Grejemovi advokati tvrdili su da republikanski senator iz Južne Karoline zbog svog položaja ima imunitet i tražili da se zahtev za svedočenje poništi. Sudija je međutim odbacio taj argument.

Tužioci su sugerisali da žele da pitaju Grejema o telefonskim pozivima Rafenspergeru i njegovim službenicima posle Trampovog izbornog poraza.

XS
SM
MD
LG