Dostupni linkovi

Narko karteli pokrenuli novi talas nasilja u gradovima na sjeveru Meksika


Policijska vozila poredana na ulici, nakon što su nekoliko vozila zapalile neidentifikovane osobe, Tihuana, Meksiko, 12. avgust 2022.
Policijska vozila poredana na ulici, nakon što su nekoliko vozila zapalile neidentifikovane osobe, Tihuana, Meksiko, 12. avgust 2022.

Meksički pogranični gradovi Tihuana, Meksikali, Rozarito i Ensenada, nedaleko od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, ponovo su zahvaćeni nasiljem bandi, koje pale vozila i blokiraju puteve.

To je već treći put ove nedjelje da su gradovi u Meksiku pogođeni masovnom paljevinom i pucnjavama u kojim učestvuju članovi narko kartela. Bande ciljaju prodavnice, vozila i nevine prolaznike, u znak odmazde na pokušaje hapšenja članova bandi.

Savezno odjeljenje za javnu bezbjednost je saopštilo da je jedna osoba povrijeđena u nasilju, a da je ukupno privedeno 17 osumnjičenih – sedmoro u Tihuani, te po četvoro u Rozaritu i Meksikaliju.

Američki konzulat u Tihuani je svojim zaposlenima naložio da "se sklone do daljnjeg" oko ponoći, zbog nasilja.

Zvaničnici savezne države Baha Kalifornija su rekli da su 24 vozila zapaljena na raznim mjestima, 15 u Tihuani, tri u Rozaritu, te po dva u Meksikaliju, Ensenadi i Tekateu.

Gradonačelnica Tihuane, Montserat Kabaljero je okrivila sporove između bandi za nasilje.

Oglasila se javnim apelom "organizovanom kriminalu" – kako u Meksiku nazivaju narko kartele – da prestanu ciljati nevine civile.

U subotu, 13. avgusta, razmjere nasilja još nisu najjasnije. Američki konzulat u Tihuani je dan ranije saopštio da su "svjesni izvještaja o višestrukim paljevinama vozila, blokiranim cestama i velikoj policijskoj aktivnosti" u navedenim gradovima.

Dva dana ranije, u četvrtak, 11. avgusta, u pograničnom gradu Siudad Huarezu naoružani članovi bandi su u pucnjavi ubili devetoro ljudi, nakon što se u sukobu suprotstavljenih bandi u lokalnom zatvoru ubijene dvije osobe.

U utorak, paljena su vozila i prodavnice u zapadnim državama, Halisko i Guanahuato, kao odgovor na pokušaj hapšenja visokorangiranog lidera Halisko kartela.

Ovako nasumično nasilje nije rijetkost u Meksiku.

Tokom juna prošle godine, rivalska frakcija jednog od kartela sa obale Meksičkog zaliva je u pograničnom gradu Rejnosi ubila 14 osoba za koje je guverner rekao da se radi o "nevinim građanima".

Vojska je na ovo odgovorila i ubila četiri osumnjičena za pucnjavu.

Narko karteli u Meksiku često otimaju vozila i pale ih, da bi odvukli pažnju policije ili da bi ih spriječili u potjeri.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG