Dostupni linkovi

FBI upozorava na povećane pretnje nakon pretresa Trampovog imanja


Policajci i pripadnici tajne službe ispred kuće bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Mar-a-Lagu, Florida, SAD, 8. avgusta 2022.

Američki zvaničnici upozorili su na porast nasilnih pretnji organima za sprovođenje zakona nakon pretresa imanja Donalda Trampa Mar-a-Lago na Floridi. FBI i Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) izdali su dopis za sprovođenje zakona širom zemlje. U njemu se navodi da je došlo do "povećanja nasilnih pretnji na društvenim mrežama protiv saveznih zvaničnika", prenosi BBC.

FBI je prošlog ponedeljka izvršio pretres imanja Donalda Trampa, bio je to prvi put da je dom bivšeg predsednika pretresen u okviru kriminalističke istrage. Jedanaest skupova poverljivih dosijea pronađeno je na imanju u Palm Biču, prema nalogu koji je kasnije objavljen. Tramp negira da je počinio prekršaj.

"FBI i DHS žele da obezbede da osoblje za sprovođenje zakona, sud i vladino osoblje budu svesni niza pretnji i kriminalnih i nasilnih incidenata", navodi se u dopisu – koji su na uvid imali američki mediji, uključujući BBC-jevog partnera CBS. Dodaje se da su neke od pretnji bile "specifične za identifikaciju predloženih ciljeva, taktika ili oružja", a takođe se pominje i sudija koji je odobrio pretres.

U dopisu, koji je prosleđen kasno u petak, takođe se navodi da je policija upucala muškarca koji je nosio pancir nakon pokušaja da upadne u terensku kancelariju FBI u Sinsinatiju, u Ohaju. Nekoliko sati pre incidenta prošle nedelje, osumnjičeni je na Truth Social – Trampovoj platformi na društvenim mrežama - objavio svoju nameru da ubije savezne agente.

Pretres Trampovog imanja bio je deo istrage o tome da li je nepropisno rukovao vladinim dokumentima tako što ih je odneo iz Bele kuće u Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju.

Vodeći republikanci su se okupili oko Trampa, a neki članovi njegove stranke optužili su Ministarstvo pravde i FBI za pristrasnost u napadu na bivšeg predsednika.

XS
SM
MD
LG