Dostupni linkovi

Donald Trump razbija strategiju republikanaca


Pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kod njegovog imanja Mar-a-Lago pošto su tamo pretres izvršili agenti FBI-a, 8. avgust 2022.
Pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kod njegovog imanja Mar-a-Lago pošto su tamo pretres izvršili agenti FBI-a, 8. avgust 2022.

Akcija agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) u kojoj su u kući bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) zaplenjeni poverljivi dokumenti koje je izneo iz Bele kuće posle odlaska s funkcije naišla je na suprotne reakcije iz redova demokrata i republikanaca, otkivajući duboke podele među njima.

Međutim, posle pretnji i izliva gneva pristalica bivšeg predsednika prema službama za sprovođenje zakona, podele su se pojavile i u Republikanskoj partiji – dok jedni traže da se FBI ukine ili da mu se uskrati finansiranje, drugi upozoravaju na opasnost od nasilne retorike, pišu svetski mediji.

Duboke podele između demokrata i republikanaca

Američki kongresmeni su povukli linije fronta u reakcijama na pretres bez presedana kuće bivšeg predsednika, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times), ukazujući da demokrate žele "procenu štete" koju su mogli da naprave zaplenjeni dokumenti, dok republikanci dovode u pitanje akciju Federalnog istražnog biroa.

Nalog za pretres Trampovog imanja Mar-a-Lago na Floridi otkrio je da se protiv bivšeg predsednika vodi istraga zbog ozbiljnog kršenja zakona u vezi s nacionalnom odbranom, neodgovarajućeg postupanja vladinim materijalom i ometanja pravde, što je, kako navodi britanski list, pokrenulo niz pitanja s Kapitol hila.

Predsednik i potpredsednik senatskog odbora za obaveštajne poslove, demokrata Mark Vorner (Warner) i republikanac Marko Rubio (Marco Rubio) tražili su u nedelju, 14. avgusta, od Ministarstva pravde i direktora Nacionalne obaveštajne službe da panelu dostave "poverljive dokumente koji su zaplenjeni u pretresu" i "procenu potencijalnih rizika po nacionalnu bezbednost kao rezultat neodgovarajućeg postupanja s njima", rekao je portparol odbora.

Ta reakcija kongresmena je, međutim, zamaskirala duboke podele između Demokratske i Republikanske partije u pogledu odnosa organa reda prema Trampu, ocenjuje Fajnenšl tajms, navodeći da su se demokrate fokusirale na pravnu stranu ponašanja bivšeg predsednika, dok su republikanci izrazili skepticizam i kritikovali pretragu.

Predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, demokrata Adam Šif (Schiff) tražio je od direktora Nacionalne obaveštajne službe da preispita štetu po američke interese kao posledicu Trampove odluke da zadrži gomilu osetljivog materijala posle odlaska iz Bele kuće početkom 2021.

S druge strane, republikanci, od kojih su mnogi pojurili da stanu na Trampovu stranu i napali Ministarstvo pravde, FBI i državnog tužioca Merika Garlanda (Merrick Garland) koji je odobrio pretres, tražili su od federalnih vlasti izjavu kojom je opravdan nalog za pretres, navodi list, objašnjavaću da takve izjave, koje se ne objavljuju dok traje federalne istraga, sadrže detalje zašto je od sudije traženo da odobri pretragu.

Tramp tvrdi da je pretres politički motivisan i navodi da je skinuo oznaku tajnosti s materijala pre nego što je napustio funkciju, mada nema zapisa o tome. Prema popisu 45 stavki koje je FBI pronašao na Trampovom imanju, vlasti su za 11 navele da su tajne, poverljive ili strogo poverljive. Bivši predsednik je takođe naveo da su kutije koje je pronašao FBI sadržale predmete zaštićene privilegijom advokata i klijenta i ponovio napade na američke organe reda.

Izlivi nasilne retorike

Agenti FBI-a primili su neviđeni broj pretnji posle pretresa Trampovog imanja, dok bes među pristalicama bivšeg predsednika raste, piše Tajms (The Times).

Pretres je izazvao izlive nasilne retorike među Trampovim pristalicama na društvenim mrežama, uključujući pozive na oružje i priču o građanskom ratu, što su, kako navodi londonski list, pojačali američki konzervativni mediji.

Nakon što je nalog za pretres Mar-a-Laga otpečaćen u petak, 12. avgusta, imena dvojice agenata FBI-a koji su potpisali dokumenta objavljena su na internetu. Njihova imena su inače redigovana u verziji koju su objavili sudovi, ali je procurila i puna kopija.

Trampove pristalice, od kojih su neke bile naoružane, okupile su se u subotu, 13. avgusta, ispred kancelarije FBI-a u Feniksu, dok je bivši predsednik nastavio da opisuje pretres kao "lov na veštice" s ciljem da mu se onemogući da se ponovo kandiduje za Belu kuću. Njegova platforma za društvene mreže Trut sošal (Truth Social) preplavljena je objavama koje pozivaju lojaliste na oružje i pripremu za nasilni ustanak u odbranu bivšeg predsednika.

FBI i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti objavili su zajednički obaveštajni bilten o porastu pretnji organima reda, sudovima i članovima vlade. Pretnje su takođe upućene Garlandu i saveznom sudiji na Floridi koji je dao sudsko odobrenje za pretres.

Zvaničnici su upozorili da je nasilna retorika političke desnice posle pretresa Trampove kuće identična onoj koja je prethodila napadu 6. januara na Kongres. Londonski list dodaje da su republikanci iz Kongresa lojalni Trampu izazvali gnev javnosti pozivima da se FBI-u oduzmu sredstva ili da se ukine, kao i obećanjima da će pokrenuti postupak protiv Garlanda ako preuzmu kontrolu nad Kongresom na izborima u novembru.

Napadi na zakon iz partije zakona

Dok su mnogi republikanci nastavili da brane bivšeg predsednika i dovode u pitanje da li je akcija FBI-a opravdana, neki članovi te partije su upozorili da je nasilna retorika "opasna" i "apsurdna", ističe Vašington post (The Washington Post).

Nekoliko republikanca je u nedelju, 14. avgusta, podsetilo svoje stranačke kolege da ta partija dugo sebe predstavlja kao partiju zakona.

Republikanski guverner Arkanzasa Asa Hačinson (Hutchinson) rekao je za CNN da ne treba osuđivati FBI. "Ako želite da neko bude odgovoran, to je Ministarstvo pravde. Državni tužilac (Garland) je rekao da je on to nadgledao. FBI jednostavno izvršava svoje obaveze prema zakonu".

Guverner Merilenda, republikanac Lari Hogan (Larry) rekao je da su republikanski napadi na FBI "apsurdni". "Svuda se preti i gubitak vere u naše savezne službe za sprovođenje zakona, u naš pravosudni sistem, predstavlja zaista ozbiljan problem za zemlju", rekao je Hogan za ABC njuz (ABC News).

S druge strane, kako navodi Vašington post, demokrate su se uhvatile za republikanske napade na FBI, iskoristivši priliku da apeluju na umerene glasače koje bi mogli da budu uznemireni iznenadnim gnevom pripadnika konzervativne desnice prema organima reda.

"Mislila sam ranije da je Republikanska partija bila uz službe za sprovođenje zakon", rekla je demokratska senatorka Ejmi Klobušar (Amy Klobuchar) za NBC njuz (NBC News).

Tramp otežava jedinstvenu strategiju republikanaca

Napadi članova Kongresa iz redova republikanca na službe za sprovođenje zakona istakli su duboke pukotine unutar te partije, piše Njujork tajms (The New York Times).

Neposredno posle pretresa Trampovog imanja, republikanci u Kongresu, uključujući rukovodstvo, gnevno su reagovali, dok su neki pozivali da se FBI "uništi", a drugi povlačili poređenja s nacističkom tajnom policijom, spominjući "gestapo" i "tirane". Ipak, kasnije su se čuli i umereniji glasovi u Republikanskoj partiji koji su prekorili svoje kolege zbog napada na organe zakona.

Pozivi na oprezniji ton usledili su posle pretnji predstavnicima organa za sprovođenje zakona, ali i nekoliko incidenata, ukazuju Njujork tajms. Naoružani napadač je u četvrtak, 11. avgusta, napao kancelarije FBI-a u Sinsinatiju, a u nedelju, 14. avgusta, naoružan muškarac je udario automobilom u barikadu ispred Kapitol hila.

Pošto je izašao iz automobila zahvatio ga je plamen, posle čega je nekoliko puta pucao u vazduh pre nego što se ubio, saopštila je policija Kapitola.

S druge strane, podvlači list, republikanci imaju poteškoća da se okupe oko jedinstvene strategije u odgovoru na akciju FBI-a u Mar-a-Lagu usled svakodnevnih novih otkrića i brzih promena u objašnjenjima, izgovorima, odbranama i lažnim optužbama bivšeg predsednika.

Tramp i njegovi saveznici su tvrdili da je bivši predsednik Barak Obama (Barack) takođe neodgovarajuće postupao s dokumentima što je Nacionalni arhiv brzo odbacio laž, da je sudija koji je potpisao nalog za pretres pristrasan, da je FBI možda podmetnuo lažne dokaze, da sporne dokumente pokriva privilegija između advokata i klijenta ili izvršna privilegija, kao i da je Tramp skinuo oznaku tajnosti s dokumenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG