Dostupni linkovi

Dodikova crvena linija


Rusija je danas osudila sankcije koje je SAD uvela predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, za koje je američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack rekla da su uvedene jer su Dodikove prijetnje secesijom ozbiljno shvaćene. Dodik je danas izjavio kako su "sankcije dokaz da nije bio spreman da trguje interesima RS", te ambasadorku Cormack proglasio nepoželjnom osobom u RS i zatražio od ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da je proglasi nepoželjnom osobom u BiH.

Rusija snažno osuđuje sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD uvelo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, saopšteno je danas popodne iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Snažno osuđujemo taj tendenciozni korak. Razmatramo ga kao još jedan dokaz grozničavih pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame da vještački komplikuje dalje međunarodne napore u postkonfliktnom rješenju na Balkanu i u drugim regionima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ozbiljno shvaćene prijetnje secesijom

Sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak imat će značajne posljedice, potvrdila je danas bh. agencijama ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.

"Također, ovaj korak je poduzet jer Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli BiH. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", pojasnila je Cormack.

Maureen Cormack: Korak koordiniran s najbližim partnerima
Maureen Cormack: Korak koordiniran s najbližim partnerima

Uvođenje sankcija koje provodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer SAD vrlo ozbiljno shvata svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržava evropski put BiH.

"Nedavne aktivnosti Dodika poput provođenje referenduma u septembru koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljim podjelama u BiH i stvaranju novih problema", stav je Cormack.

Želeći biti potpuno jasna, kazala je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske te je izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mjesta.

Najavila da će SAD nastaviti pružati pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su euroatlantske integracije.

Ambasadorica, međutim, nije imala informacije da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Ovo je ujedno i poruka svima, dodala je, koji poduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda, ponavljajući da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH, nego i za sve zemlje koje žele biti uspješne.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana prije imenovanja nove američke administracije, ambasadorica je još jednom ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahtijeva pažljivo razmatranje i za to treba vremena, to su ozbiljni koraci koji se ne poduzimaju olako.

"Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je i kada se poništava", zaključila je, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe s područja Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.

Dodik: Cormackova neprijatelj Srba

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci optužio odlazeću američku administraciju i ambasadorku Maureen Cormack za "odmazdu", te poručio da to nisu sankcije Republici Srpskoj.

"Cormackova je neprijatelj Srba. Ona krši Ustav, miješajući se u rad organa BiH, kršeći na taj način Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.

Milorad Dodik na konferenciji za novinare: Nisam bio spreman da prihvatim i predam policiju RS
Milorad Dodik na konferenciji za novinare: Nisam bio spreman da prihvatim i predam policiju RS

RS je, ustvrdio je Dodik, "pod kontinuiranim udarom bahate politike odlazeće administracije" i nazvao tu administraciju "probošnjačkom, prounitarističkom i izrazito antisrpskom".

Sankcije su, rekao je Dodik, "deplasirane", jer "znaju savršeno dobro da nemam nikakvu imovinu u SAD, niti bilo kakav račun".

"Ponosan što nisam bio spreman da se izmjeni Ustav BiH, kako je tražila odlazeća američka administracija. Ponosan sam na to što nisam bio spreman da prihvatim i predam policiju Republike Srpske. Ponosan sam što nisam bio spreman da prihvatim butmirski proces, koji je značio praktično i ukidanje Republike Srpske. Ponosan sam što nije ukinut Dan Republike Srpske i kažem da ćemo ga još jače i snažnije proslavljati", rekao je Dodik.

On je naveo kako se nada da će nova američka administracija "uvesti novu politiku, a ne politiku sile" i poručio da će "poštovati duh Dejtona", uprkos sankcijama.

Ime Milorada Dodika na spisku američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca
Ime Milorada Dodika na spisku američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca

Na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva finansija potvrđeno je sinoć da su Dodiku uvedene sankcije.

Njegovo ime izlistano je na zvaničnoj internet stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control - OFAC) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su SAD uvele sankcije.

OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack saopštila je juče po objavljivanju sankcija da su Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma.

Šamar cijeloj državi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako je najvažnije da sankcije budu ograničene na osobu, a ne institucije.

"Nije ovo ništa novo. Ono što je najvažnije jeste da građani RS ne budu u to uvedeni. Važno je nastaviti funkcionisati na normalan način. Vrijeme pred nama će sve riješiti", prokomentarisao je Ivanić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je na današnjoj konferenciji za novinare povodom uvođenja sankcija Dodiku izjavio da je takav potez šamar cijeloj državi, te da je Dodik sam kriv za situaciju u koju se doveo.

Izetbegović je kazao da će se novonastala situaciji odraziti na sve građane Bosne i Hercegovine te da je za svakog lidera u zemlji ozbiljna stvar nalaziti se na američkoj crnoj listi.

"To je poruka za one koji u budućnosti namjeravaju investirati na ovom području, ali i za one koji će putovati. Dodik je sam kriv što nas doveo u ovu situaciju, samim tim i sebe. Svima je jasno da se moraju provoditi odluke Ustavnog suda BiH, jer je najbitnije u ovoj zemlji", kazao je član Predsjedništva BiH.

"Ne mislim da Dodik planira bilo kakve radikalne poteze, kao što su odcjepljenje i mislim da je sve radio iz personalnih interesa. Srbija neće podržati sankcije, ali će ih njeni, kao i bosanskohercegovački građani, imati u vidu. Ovo je jaka poruka SAD-a koja će odraziti na BiH i sve njene građane. Dodik je uradio pogrešnu stvar, a nije SAD", kazao je Izetbegović.

Dodik je prešao crvenu liniju

Postoje indicije da bi zemlje EU mogle poći stopama SAD, te uvesti sankcije Dodiku, mada se još niko nije zvanično oglasio. Da postoji takva mogućnost naveo je medijima i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Takvo stanje šteti i BiH i RS, kazao je Mektić.

"Mislim da to prije svega nije dobra poruka za cijelu BiH, posebno za RS, jer smo ponovo došli u situaciju da se pojedincima uvode sankcije, što znači da politička situacija, a pogotovo pojedinci prema kojima se uvode sankcije, u političkom smislu štete interesima BiH, a pogotovu RS", rekao je Mektić.

Mada je Dodik nakon neizdavanja američke vize naveo kako se radi o stavu odlazeće administracije, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi ovo mogao biti nastavak odnosa i buduće američke administracije na čelu sa Donaldom Trumpom.

"U svakom slučaju, to je potez koji će odgoditi neku vrstu kontakata Dodika sa američkom administracijom i sigurno je da je to neka vrsta udarca", rekao je Stevandić.

Mirko Šarović: Bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku neprihvatljive
Mirko Šarović: Bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku neprihvatljive

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da ne podržava nikakve sankcije, jer je, kako je rekao, jedan značajan broj članova Srpske demokratske stranke (SDS) bio pod sankcijama, dok se njegova stranka i dalje nalazi na listi.

"Sankcije jesu iznenađenje, ali i za mene lično i za stranku koju predstavljam bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku su neprihvatljive. Jedan značajan broj članova SDS-a i sama stranka trpili su sankcije, neki po 12 godina. Kao što znamo, SDS je još pod jednom vrstom sankcija", naveo je Šarović.

Visoki predstvanik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozdravio je odluku SAD da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, ocjenjujući da su one od "velikog simboličkog značaja".

"Milorad Dodik se igrao vatrom i prešao je crvenu liniju. Moraće da živi sa posljedicama", prokomentarisao je Inzko.

Desilo se što se "godinama kuhalo"

Sankcije su očekivan potez američke administracije, prema stavu stranaka iz Federacije BiH.

Željko Komšić: Bio sam svjedok rasprava s ljudima Stejt departmenta u vezi s dilemama vezanim uz Milorada Dodika
Željko Komšić: Bio sam svjedok rasprava s ljudima Stejt departmenta u vezi s dilemama vezanim uz Milorada Dodika

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, međutim, smatra da se radi o zakašnjelom potezu, koji je u konačnici zaprijetio funkcionisanju države.

"Zakasnio je jer, ako ništa drugo, kao član Predsjedništva BiH u dva mandata, bio sam svjedok rasprava s ljudima Stejt departmenta u vezi s dilemama vezanim uz Milorada Dodika. Prije nekoliko godina razgovarao sam s nekim zvaničnicima koji su tada bili zaduženi za ovaj dio Evrope i desilo se ono što se godinama kuhalo", kazao je Komšić.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su naveli da je "više nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu". Kako se ističe u saopštenju, takvo ponašenje se mora zaustaviti.

"Pozivamo sve političke aktere u BiH da nastavimo izgrađivati stabilnu državu BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je u interesu svih naroda i građana ove zemlje", kaže se u saopštenju SDA.

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i zastupnik u državnom parlamentu Saša Magazinović smatra da su SAD najveći prijatelj BiH, uz čiju je pomoć uspostavljen mir, te zbog sankcija koje štete i RS i BiH pozvao Dodika da podnese ostavku.

"Zbog toga poruka koju nose sankcije treba biti vrlo jasno shvaćena. Ne samo od gospodina Dodika nego i od ostalih. S druge strane, ovo bi trebao biti poticaj i OHR-u da konačno počne raditi svoj posao, koji nije da bude zabrinut po svakom pitanju nego da radi neke konkretne stvari", prokomentarisao je Magazinović.

Signal svima

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić kaže kako ne očekuje porast tenzija, ali očekuje da odluka SAD bude signal svima koji se ponašaju slično.

"Mislim da je to još jedanput potvrđivanje stalnog kontinuiteta SAD-a za izgradnjom funkcionalne i pravne države Bosne i Hercegovine. Svakako, ovo pokazuje da značaj ima i za individualni nivo, za onoga na koga se odnosi, a svakako i na nacionalnom nivou. To treba prvenstveno nama svima pokazati da trebamo poštivati odluke pravosudnih institucija, a s druge strane, indirektno, da se moramo snažnije i jače boriti protiv svih oblika korupcije, organizovanog kriminala i drugih oblika kriminalnih pojava", ocjenjuje Smajić.

Dodik je samo jedan od brojnih bh političara koji su se našli na ovoj listi, te se pridružio uglavnom haškim optuženicima i osuđenicima, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, te Ratku Mladiću. Pored njih, na spisku se nalazi i Sonja Karadžić, Milovan Bjelica, načelnik Općine Sokolac, ali i bivši general Armije Republike BiH Enver Hadžihasanović. Tu su Hasan Čengić, Ljubo Ćesić-Rojs, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić, Senad Šahinpašić...

U proteklom periodu Dodik je osporavao legalnost i legitimnost Ustavnog suda BiH, posebno nakon što je kao neustavan osporen 9. januar kao Dan RS-a, te referendum o tom prazniku, koji je i pored zabrane tog suda proveden u septembru prošle godine.

Predsjednik RS-a trebao je otputovati na ceremoniju inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali mu je Američka ambasada u BiH odbila izdati vizu. Dodik je nakon toga kazao da će se javno odreći pasoša BiH i početi koristiti pasoš Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG