Dostupni linkovi

Proslava 'praznika' Republike Srpske


Obilježavanje 9. januara je jedna šarada: Dragan Bursać, kolumnista (na slici: kičenje na ulicama Banjaluke povodom praznika Dana RS-a)
Obilježavanje 9. januara je jedna šarada: Dragan Bursać, kolumnista (na slici: kičenje na ulicama Banjaluke povodom praznika Dana RS-a)

Koga vrijeđa, a kome se osporava 9. januar? Za koga, protiv koga i čemu će služiti parada 9. januara u Banjaluci, sa limenim orkestrom ili bez njega? Ko ne poštuje državu Bosnu i Hercegovinu i najviše sudske instance slaveći antiustavno? Ko će postati četnik ako dođe u Banjaluku na obilježavanje 9. januara?

Čak ni sva ta pitanja nisu desetina medijskog bombardovanja političkim stavovima, najviše iz Banjaluke i Sarajeva, uz povremeno uključivanje Beograda i Zagreba.

Posljednji fokus je svakako odluka državne ministarke odbrane Marine Pendeš da dozvoli prisustvo na obilježavanju 9. januara Vojnom orkestru Oružanih snaga BiH (OS BiH). Dok zbog te odluke trpi strašne kritike, zahtjeve za ostavkom i prijetnje tužbama iz Sarajeva, ništa manje nije nezadovoljan ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u saopštenju zatražio da se odobri prisustvo i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH i njegovih pripadnika na proslavi Dana RS-a ili će u suprotnom "smatrati da su OS BiH neprijateljski nastrojene prema RS-u". Dodao je i da RS odbacuje djelimično odobravanje učešća i da im ne treba Vojni orkestar OS BiH.

"Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske Republike Srpske", rekao je Dodik.

Istovremeno, i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da razmisli prije dolaska u Banjaluku.

"Gospodin Nikolić bi trebao doći u februaru u Sarajevu. Kada je u pitanju dolazak u Banjaluku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama", izjavio je Izetbegović u razgovoru za N1.

Izetbegović je ponovio da je proslava neustavna jer je 9. januar kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH.

"Dakle, deveti januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta RS. U apelaciji, ali i po mišljenju Venecijanske komisije koja je ekspertno savjetodavno tijelo najreferentnije pri Vijeću Evrope. Utvrđeno je da se radi o diskriminirajućem prazniku. Niko nema ništa protiv RS-a i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu", istakao je Izetbegović.

Niko nema ništa protiv RS-a da slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu: Bakir Izetbegović
Niko nema ništa protiv RS-a da slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu: Bakir Izetbegović


Srbijanski predsjednik Nikolić poručuje Izetbegoviću da nema namjeru odustati od posjete Banjaluci 9. januara.

"Naravno da ću otići da to obilježimo i proslavimo, Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze. Ne priznajem takvu vrstu ucjene", rekao je Nikolić.

Za razliku od Nikolića, premijer Srbije Aleksandar Vučić će baš na 9. januar biti u posjeti Indiji.

"Rekao sam na sednici Vlade da oni koji žele da mogu da idu, a oni koji ne žele, ne moraju da idu, da je to slobodan izbor članova Vlade Srbije. Siguran sam da će jedan značajan broj ministara Danu RS-a. Što se tiče moje poruke, moja poruka je da Srbija mora da čuva integritet Bosne i Hercegovine, jednako koliko voli Republiku Srpsku i koliko čuva integritet RS", rekao je Vučić, na šta su ga novinari pitali kako onda vidi odlazak predsjednika Nikolića u RS?

"Nemam šta da poručujem predsjedniku Republike, on se uvek ponašao odgovorno i ozbiljno", Vučićev je odgovor.

Predshedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, pak, osuđuje Sarajevo zbog "osione politike" tvrdeći da nema ništa sporno u obilježavanju 9. januara, upozoravajući da bi sve moglo prerasti u period zaoštravanja situacije u Bosni i Hercegovini.

"Republika Srpska je donijela novi Zakon o proslavi 9. januara, koji je važeći i koji ni od koga nije osporen. Pozivanje na odluku Ustavnog suda prilikom praktične zabrane pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da učestvuju na manifestacijama na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, potpuno je nezakonito", tvrdi Ivanić.

Prvoklasni show

Dok političari raspravljaju i potpiruju, narod je taj koji je primoran da sve to nijemo posmatra, kaže kolumnista Dragan Bursać, dodavši kako je od 9. januara priređen prije svega opštepolitički cirkus ili kuršlus.

"Ovo samo obilježavanje 9. januara je jedna šarada. Znamo da je to neustavno. Znamo da su na odluku da je to neustavno pristali, prije svega, predstavnici RS-a koji sada obilježavaju nešto što je neustavno. Drugo, tu se obilježava nešto za narodne pare koje se mogu uvijek iskoristiti, primjerice, za liječenje djece sa rijetkim oboljenjima", ocjenjuje Bursać.

Bursać je mišljenja da je od 9. januara napravljen "senzacionalistički i nacionalistički" spektakl na svim stranama.

"Od toga da Milorad Dodik kaže da će Oružane snage BiH postati neprijateljske ukoliko Treći puk ne izađe na paradu, pa do te nekakve priče gdje Sarajevo kaže da će biti četnik gospodin Nikolić ako se pojavi u Banjaluci. Tako da je od svega napravljen jedan prvoklasni show. Deveti januar će biti kao i svaki drugi dan, samo što je svaki akter u ovoj igri uspio sebi da podigne rejting do maksimuma", zaključuje Bursać.

I pored "show-a", pripreme za obilježavanje Dana RS-a teku neometano. Uži centar Banjaluke okićen je sa stotinama zastava Republike Srpske, čiste se posljednje količine snijega sa trgova i glavne ceste kuda bi trebala da, kako sada stvari stoje, paradiraju samo pripadnici entitetskog MUP-a.

Teku i posljednje pripreme za svečanu akademiju, te kulturne sadržaje u svim gradovima i opštinama u RS-u. Vlada RS-a i zvanično je 9. januar proglasila neradnim danom.

Devetog janura 1992. godine, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Taj dan se u poratnom vremenu obilježava kao Dan RS.

Bilbord na ulicama Banjaluke
Bilbord na ulicama Banjaluke


Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima RS-a prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan Republike i ta odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je objavljena u Službenom glasniku RS-a.

Ustavni sud je ocijenio da je proslava Dana RS-a 9. januara diskriminišuća po građane tog bh. entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS-a – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS-u je 25. septembra 2016. održan, takođe od Ustavnog suda BiH osporeni referendum na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan RS-a, a mjesec dana kasnije, 25. oktobra 2016. godine, Narodna skupština RS-a je usvojila Zakon o Danu RS-a.

Prema novom zakonu, Dan Republike se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Treba istaći i kako se 9. januar 2017. godine obilježava najnaglašenije, najznačajnije i sa najviše aktivnosti i uključenih resursa u odnosu na sve dosadašnje proslave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG