Dostupni linkovi

Trump prihvatio susret sa Kim Džong-unom


Savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Čung-Iju-jong, donio je Trumpu poziv od Kim Dong-una.
Savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Čung-Iju-jong, donio je Trumpu poziv od Kim Dong-una.

Južnokorejski zvaničnik je u Vašingtonu saopštio da je američki predsjednik Donald Trump rekao da je spreman da se susretne sa Kim Džong-unom, liderom Sjeverne Koreje da bi razgovarali o denuklearizaciji.

Susret bi trebalo da bude održan u maju. Biće to istorijski, prvi susret američkog predsjednika na dužnosti, sa nekim liderom Sjeverne Koreje.

Bijela kuća je potvrdila u međuvremeu da je Trump prihvatio da se susretne sa Kim Džon-unom, potvrdila je to njegova portparolka Sarah Huckabee Sanders.

"Predsjednik Trump je sa zahvalnošću primio lijepe riječi od južnokorejske delegacije i predsjednika Muna.On će prihvatiti poziv da se susretne sa Kim Džong Unom, a mjesto i vrijeme tek treba da budu određeni.Radujemo se denuklearizaciji Sjeverne Koreje. U međuvremenu sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati" navela je Sanders u saopštenju.

Sat vremena prije obraćanja južnokrejskog zvaničnika Čung-Iju-jonga novinarima ispred Bijele kuće, mediji su kao prelomnu vijest objavili da je predsjednik Trump najavio veliku objavu u vezi Sjeverne Koreje, a nakon toga je južnokrejska delagacija snimljena kako ulazi u Bijelu kuću.

Nakon susreta sa američkim predsjednikom, Čung Iju-jong, savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Mun-Džae-ina, novinarima je ispred Bijele kuće saopštio da je Trump prihvatio poziv sjevernokorejskog lidera da održe susret bez presedana o budućnosti nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pismo pozivnicu lično je predao Čung koji se u ponedjeljak susreo sa Kimom u Pjongjangu.

Južnokorejska delegacija koju je predvodio Čung u utorak se vratila iz posjete Sjevernoj Koreji, gdje su se susreli sa liderom Pjongjaga, Kim Džong Unom. Nakon tog susreta u Seulu je saopšteno da su se dogovorili sa Sjevernom Korejom da dvije zemlje održe summit krajem aprila.

Nakon te objave istog dana je i predsjednik Trump rekao da "vidi mogući napredak ka denuklearizaciji Sjeverne Koreje".

Još od januara a uoči Olimpijade u Pjongčangu održane u februaru, na kojoj su nastupili predstavnici Sjeverne Koreje na veliko iznenađenje mnogih, predsjednik Južne Koreje, Mum Džae-in pokušava diplomatskim putem sa svojim saradnicima da privoli Pjongjang na dijalog o njihovom nuklearnom programu.

Sjeverna Koreja je Čungu u ponedjeljak obećala da su spremni da obustave nuklearne i raketne testove uoči dijaloga.

Da je ova objava iznenadila mnoge govori i to što američki mediji citiraju izjavu državnog sekretara SAD Rexa Tillersona koji je prije samo par sati izjavio da "mnogo toga treba da se dogodi prije nego što budemo razgovarali o pregovorima" sa Sjevernom Korejom.

Prva reakcija na objavu iz Vašingtona stigla je iz Japana. Ministar odbrane Itsunori Onodera je u petak poručio da se Sjeverna Koreja mora obavezati da će u potpunosti napustiti nuklearni razvoj u cilju da se sa Pjongjagom održe produktivni razgovori.

XS
SM
MD
LG