Dostupni linkovi

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile summit u aprilu


Susret Kim Džong Una i Čung Iju-jonga

Južna Koreja je saopštila da su se dogovorili sa Sjevernom Korejom da dvije zemlje održe summit krajem aprila.

Kancelarija predsjednika Južne Koreje je takođe navela da su se dvije zemlje dogovorile i da uspostave "vruću telefonsku liniju" između lidera dvije zemlje.

"Južna i Sjeverna Koreja saglasile su se da održe treći summit u Panmundžomu krajem aprila" rekao je Čung Iju-jong, savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Mun-Džae-ina.

Panmundžom je takozvano selo mira na u središtu teško naoružane granice između dvije države.

Čung je naveo da je Sjeverna Koreja takođe obećala da će zamrznute svoje nuklearne aktivnosti i raketna testiranja tokom perioda dijaloga.

Ovi komentari stižu par sati nakon što se južnokorejska delegacija koju je predvodio Čung vratila iz posjete Sjevernoj Koreji, gdje su se susreli sa liderom Pjongjaga Kim Džong Unom.

Dvije Koreje preduzimaju korake za popravljanje odnosa posebno zategnutih zabog nuklernih i raketnih testova Sjeverne Koreje. Incijativa je pokrenuta neposredno i tokom Olimpijade u Pjongčangu.

Ako se realizuje, summit krajem aprila će biti treći sastanak lidera dvije Koreje, koje su tehnički ostale u ratu vođenom od 1950. do1953., koji nije okončan mirovanim sprozumom.

Dva prethodna summita su održana 2000. i 2007. u vrijeme južnokorejskih predsjednika Kim Dae-junga i Roh Mo-hjuna. Obojica su se susreli sa Kimovim ocem, Kim Džon Ilom.

XS
SM
MD
LG