Dostupni linkovi

Arapska liga protiv vojne intervencije u Siriji


Zastave članica Arapske lige ispred hotela Palestina u Bagdadu gde se održava Samit
Zastave članica Arapske lige ispred hotela Palestina u Bagdadu gde se održava Samit
Lideri Arapske lige sa samitu u Bagdadu pozvati će Siriju da primijeni mirovni plan Kofija Annana, no malo je vjerojatno da će Bashar al Assad išta učiniti kako bi zaustavio nasilje koje traje više od godinu dana. Uostalom, i među arapskim zemljama postoji podjela oko jačine akcije koju treba poduzeti protiv Assada. No, ovaj samit je značajan i za Irak, koji nakon 20 godina izolacije i pada režima Sadama Huseina, želi igrati značajniju ulogu u regiji.

Samit se održava u strogo čuvanoj i utvrđenoj Zelenoj zoni Bagdada gdje su raspoređene dodatne snage sigurnosti.

Jednodnevni samit, prema, nekim medijima, mogao bi potvrditi razlike među arapskim zemljama oko Sirije, razlike između sunitskih i shiitskih vlada.

Sunitske vlade zemalja Perzijskog zaljeva, poput Katara i Saudijske Arabije, smatraju da bi trebalo naoružati opoziciju kako bi im se pomoglo da sruše režim u Siriji. Time bi se prekinuo savez Sirije sa shiitskim Iranom koji najvjerojatnije i naoružava Assada.
Druge zemlje još uvijek nisu spremne na takav korak.

Samit Arapske lige u Bagdadu
Samit Arapske lige u Bagdadu
Agencija AP javlja da nacrt rezolucije samita sadržava samo točke oko kojih postoji suglasnost. Naglašava se da se Arapska liga protivi bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji, te se podržavaju legitimna prava građana Sirije za više sloboda i demokracije. Zatražiti će se od Assada da se odmah uspostavi primirje, i dopusti dopremanje humanitarne pmoći.

Lideri Arapske lige će takodjer osuditi svaki oblik nasilja, ubijanje ljudi, te pozvati na mirno rješenje krize i nacionalni dijalog. Široku podršku ima i mirovni plan Kofija Annana koji bi trebao zaustaviti nasilje.

Prema podacima UN, u sukobu pristaša i protivnika autoritarnog sirijskog vođe poginulo je više od 9 tisuća ljudi, najviše civila, među kojima je veliki broj djece i žena. Vojska je granatirala gusto naseljena civilna popdručja.

„Nismo sigurni da li je Assadovo prihvaćanje plana Kofija Annana iskreno ili tek politički manevar, kako bi i dobio na vremenu i rasporedio svoje snage“, upozoravaju u sirijskoj opoziciji.

Prethodno je služeni Damask kazao da neće prihvatiti ni jedan stav samita Arapske lige iz koje je Sirija isključena prošle godine .
XS
SM
MD
LG