Dostupni linkovi

Primirje u Siriji


Homs, 10. april 2012.
Homs, 10. april 2012.
Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu. Prema prvim saznanjima nasilje većih razmjera je prestalo, no sirijska vojska nije povukla tenkove iz gradova što se prema mirovnom planu trebalo dogoditi još prije dva dana. Izbjeglice i predstavnici opozicije upozoravaju da se Assadovom režimu ne može vjerovati.

Primirje je na snazi, no građani Sirije, a pogotovo oni koji su izbjegli pred Assadovom vojskom, nisu sigurni da će se ono i ispoštovati.

Hussein Kasif u izbjegličkom kampu u Turskoj kaže kako su Assadove riječi isprazne.

„Prekid vatre neće dugo trajati. On to obećava više od godinu dana. Ne vjerujem da će povući tenkove i vojsku. Laže, a kada kaže da će okončati masakr, ubije još više ljudi“, kaže Kasif.

Službeni Damask je u srijedu saopćio da će prekinuti borbe, ali da zadržava pravo da se obrani, kako tvrdi, od terorističkih grupa koje stoje iza pobune protiv režima Bashara al Assada.

Prema mirovnom planu Kofija Annana, koji je dobio zeleno svijetlo u Vijeću sigurnosti UN, primirje će nadgledati promatrači, a nakon toga bi trebao početi dijalog između režima i predstavnika opozicije o načinu rješenja krize.

Agencija France Presse javlja da su predstavnici Sirijskog nacionalnog vijeća pozvali građane na demonstracije protiv Assadova režima.

„Mira u ovoj zemlji neće biti dok Bashar al Assad ne ode s vlasti“, naglašavaju predstavnici opozicije.

Rami Abdul Rahman koji vodi Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu kaže da je trenutačno mirno.

Stanovnici Homsa ističu da je mjesto devastirano i pretvoreno u „grad duhova“ nakon trotjedne snažne ofenzive vojske.

Kofi Anann danas bi trebao informirati Vijeće sigurnosti UN o stanju u Siriji i to video linkom iz Geneve. Zapad je i dalje vrlo oprezan. Rusija i Kina pozdravljaju prekid vatre.

Prema Annanovom planu 250 UN-ovih nenaoružanih promatrača trebalo bi nadgledati primirje. Promatrači Arapske lige sličnu misiju su okončali u januaru nakon samo desetak dana boravka u Siriji i to bez značajnijeg učinka.

Nasilje u Siriji, u kojem je, prema podacima UN, poginulo više od 9 tisuća ljudi pojačalo je tenzije između arapskih sunitskih država i shiitskog Irana, alarmirao Tursku, čije je premijer Recep Tayip Erdogan upozorio da bi NATO mogao biti uključen u sukob ukoliko se nasilje iz Sirije proširi na Tursku. Naime, prema Članku 5. Alijanse, u slučaju napada na jednu članicu, savez je mora zaštiti.

Prethodno je, početkom aprila, glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen kazao da NATO nema namjeru intervenirati u Siriji.
XS
SM
MD
LG