Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Kina ponovo u UN blokirale rezoluciju o Alepu


Prekid vatre su ranije koristili borci da obnove svoje zalihe naoružanja i da ojačaju svoje pozicije: Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin

Rusija i Kina su u ponedjeljak veče u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) spriječili usvajanje rezolucije kojom su zapadne sile pokušale dogovoriti sedmodnevni prekid vatre u Alepu. Argument Rusije bio je da bi usvajanje rezolucije omogućilo pregrupisavanje pobunjeničkih snaga te da treba sačekati pregovore Vašingtona i Moskve dogovorene kasnije ove sedmice.

Od sedmodnevnog prekida vatre u razorenom Alepu tako neće biti ništa, jer su rezoluciju, čiji nacrt su predložili Španija, Egipat i Novi Zeland, blokirali Moskva i Peking.

Bio je to šesti put da Rusija u Savjetu bezbjednosti UN ulaže veto na rezolucije o Siriji od početka konflikta još 2011., i peti put da se tom vetu pridružila i Kina.

Argument Rusije obrazložio je ambasador Vitalij Čurkin.

“Kao što znamo, takve pauze su ranije koristili borici da obnove svoje zalihe naoružanja i da ojačaju svoje pozicije, i to će samo pojati patnju civila. Ruska Federacija ne može podržati nacrt ove rezolucije koju je predložila humanitana trojka i glasaće protiv nje, kako smo već unaprijed i obavijestili SB UN”, rekao je ruski ambasador, a potom dodao:

“Možda neko može prenijeti naš saosjećaj sa trojkom (predlagača) u vezi toga.”

Fotogalerija: Alepo, povijesni grad u ruševinama


Zamjenica američke ambasadorice u UN, Michele Sison objasnila je posljedice ovog veta.

“Da vam pojasnim da su Rusija i Kina danas uložili veto i blokirali rezoluciju i time dozvolili da se bombardovanje istočnog Alepa nastavi. Oni su blokrali dostavu osnovnih medicinskih potreba za ljude koji će umrijeti bez njih. Stavili su veto na evakuaciju bolesnih i umirućih ljudi koji nemaju šansi da prežive u granatiranim bolnicima i klinikama istočnog Alepa. Blokirali su isporuku hrane civilima koji mogu umrijeti od gladi, a u slučaju djece koja prežive, ostaviti dugoročne posljedice zbog neuhranjenosti. Stavili su veto na živote nevinih Sirijaca. Ovaj potez je smrtna presuda nevinim muškarcima, ženama, djeci”, rekla je zamjenica američke ambasadorice.

Britanski ambasador u UN, Metthew Rycroft kritikovao je Kinu zbog toga što se ponovo pridružila Rusiji.

“Uprkos stalnog ponavljanja da su protiv politizacije i za dijalog, Kina je odlučila da drži stranu Rusiji, koja je jedna od strana u ovom konfliktu. Da pojasim, odlučili su se na veto ne zbog nedostatka konsultacija, već zbog njihove dugotrajne i pogrešne vjere u despota, Bašara al Asada, koji je ubio skoro pola miliona sopstvenog naroda”, rekao je britanski ambasador.

Bez dogovora o Siriji: Savjet bezbjednosti UN
Bez dogovora o Siriji: Savjet bezbjednosti UN


Ova je opaska naljutila kineskog predsavnika u UN Liju Džieja.

“Želio bih da pitam predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, odakle mu pravo da iskrivljuje stavove drugih država. Savjet bezbjednosti je sveti forum. To nije mjesto gdje se mogu bezgranično lansirati napadi na pozicije drugih zemlja. Tražim od Britanije da prestane sa takvom praksom trovanja atmosfere u Savjetu bezbjednosti i zloupotrebe foruma ovog svetog Savjeta. Ovo nije prvi put da se to dešava i nadam se da se takve zloupotrebe neće događati u budućnosti”, rekao je kineski ambasador.

Sa druge strane, francuski diplomata, ambasador Francoise Delattre, naglasio je da bi, da je ova rezolucija usvojena, nakon mjeseci žestokog granatiranja ovog sjevernog sirijskog grada,koji je na meti snaga Bašara al Asada i Rusije, to bio “varljivi tračak nade“ koji bi omogućio UN da “spašavaju živote”. I on je optužio Rusiju, da je odlučila da preuzme Alepo bez obzira na to kolika će biti ljudska cijena” tog čina.

Ambasador Novog Zelanda, jedan od autora rezolucije, Gerard van Bohemen poručio da još jedan neuspjeh usvajanja rezolucije “duboko šteti reputaciji Savjeta bezbjednosti UN, ali da je prevashodno katastrofa sa narod Sirije”.

Krv na ulicama: Pobunjenički deo grada al-Zebdieh u Alepu, 5. decembar
Krv na ulicama: Pobunjenički deo grada al-Zebdieh u Alepu, 5. decembar


Prema procjenama UN, još oko 200.000 civila je zaglavljeno u pobunjenčkim oblastima Alepa u kojima više nema hrane, niti osnovne medicinske pomoći. Ruski je ambasador svoj veto obrazložio i čekanjem na obnovljene pregovore SAD i Rusije o Alepu i Siriji, koji su zakazani kasnije ove sedmice, a najavio ih je u ponedjeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Zamjenica američke ambasadorice Michele Sison je to nazvala “izmišljanjem alibija”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG