Dostupni linkovi

Lekari u Alepu: Zaustavite napade, za mesec dana neće biti preživelih


Idlib provincija, februar 2016. ilustrativna fotografija
Idlib provincija, februar 2016. ilustrativna fotografija

Američkom predsedniku Baraku Obami upućen je apel da pomogne sirijskim civilima zarobljenim na istoku grada Alepa koje pod opsadom drže snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu uz pomoć Rusije, javio je BBC. U tom području koje kontrolišu pobunjenici ugroženo je oko 250 000 civila.

Ukupno dvadeset devet lekara opšte prakse upozorilo je da ukoliko se nastave napadi na bolničke kapacitete, u roku od mesec dana neće biti preživelih. Zbog toga su od Obame zatražili da zabrani nadletanje grada Alepa kako bi bili sprečeni vazdušni udari.

Prostoije hitne pomoći, nakon vazdušnog napada, Sirija, 6. avgust 2016.
Prostoije hitne pomoći, nakon vazdušnog napada, Sirija, 6. avgust 2016.

Lekari su u pismu naveli da su “tokom petogodišnjeg ustanka protiv predsednika Bašara al Asada bili svedoci potresnih smrti brojnih pacijenata, prijatelja i kolega”.

"Svet je sve to ćutke posmatrao primećujući ‘kako je stanje u Siriji komplikovano’ čineći nedovoljno da nas zaštiti. Poslednje ponude evakuacije pred naletom snaga Sirije i Rusije deluju kao latentna pretnja meštanima ili bežite ili se suočite sa sudbinom…..”

Naveli su da su poslednjih meseci izvedena 42 napada na medicinske ustanove, od kojih su čak 15 bolnice u kojima rade.

"Pre dve nedelje četvoro novorođenčadi se ugušilo na smrt jer je eksplozija prekinula dovod kiseonika do inkubatora. U očajničkoj potrebi za vazduhom, njihovi životi su se okončali i pre nego što su počeli”, potresno je prisećanje lekara.

Istakli su da su položili zakletvu da pomognu onima kojima je to potrebno, pozvavši Baraka Obamu da, kako su naveli, obavi svoju dužnost.

Rusija je, sa druge strane, saopštila da će svakodnevno na po tri sata obustavljati vazdušne udare kako bi se pomoć dopremila civilima. Saopštio je to Sergej Rudskoj, vojni zvaničnik.

"Da bi se humanitarnim konvojima omogućila puna bezbednost mi ćemo od 10 sati ujutru do 13 popodne prekinuti sve vojne akcije, vazdušne napade i artiljerijske udare”, poručio je Rudskoj.

Idlib, 21. jul 2016. godine
Idlib, 21. jul 2016. godine

Odmah su na najavu Rusije reagovale Ujedinjene nacije. Stiven O' Brajen, šef Odseka za pomoć, konstatovao je da je to nedovoljno, zatraživši dvodnevni prekid napada.

"Razmatramo sve predloge i potencijalna rešenja kako bismo omogućili da humanitarna pomoć bude raspodeljena. Da bismo uspeli potrebno je da za saobraćaj budu slobodne dve kolovozne trake i otprilike 48 sati za prolaz dovoljnog broja kamiona”, rekao je predstavnik UN.

Sukobi u ovom gradu su poslednjih dana eskalirali pošto su pobunjenici prekinuli glavnu saobraćajnicu koju su koristile snage sirijske Vlade. Svrha prodora pobunjenika je pokušaj da se okonča opsada Alepa koju je u julu postavila sirijska vojska uz rusku podršku iz vazduha.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG