Dostupni linkovi

UN: Rusija uložila veto na rezoluciju o Alepu, odbijena i ruska rezolucija


Zasedanje UN, Njujork
Zasedanje UN, Njujork

Rusija je uložila veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija koju je predložila Francuska, a kojom se traži da se odmah prekine bombardovanje sirijskog grada Alepa. Nakon toga odbijena je i ruska rezolucija.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero rekao je pre glasanja da će „nastavak bombardovanja Alpa značiti ubijanje civila i uništavanja bolnica i škola i da nema nikakve veze sa borbom protiv terorizma“. "To je uništenje Alepa", rekao je Ero.

Nakon toga, odbačen je i predlog rezolucije koji je podnela Rusija, kojom se poziva na razdvajanje umerene opozicije od ekstremista u Siriji, ali bez pominjanja prekida bombardovanja Alepa.

Da bi bilo koja rezolucija bila usvojena u Savetu bezbednosti, potrebno je da najmanje devet zemalja članica glasa za rezoluciju i da nijedna ne stavi veto, podseća Rojters.

Ruski predlog poziva na hitno primirje u Siriji, pre svega u Alepu, i ima za cilj obnovu propalog sporazuma o prekidu neprijateljstava koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra, navodi britanska agencija.

U ruskom tekstu se, međutim, ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa, prenosi AFP, koji je u petak imao uvid u taj tekst, dodajući da se u tekstu, pored prekida neprijateljstava, od svih strana traži i da omoguće dostavljanje humanitarne pomoći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je pod kontrolom pobunjenika, a koji se suočava sa gotovo svakodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podseća francuska agencija.

XS
SM
MD
LG