Dostupni linkovi

logo-print

UN: Rusija uložila veto na rezoluciju o Alepu, odbijena i ruska rezolucija


Zasedanje UN, Njujork

Zasedanje UN, Njujork

Rusija je uložila veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija koju je predložila Francuska, a kojom se traži da se odmah prekine bombardovanje sirijskog grada Alepa. Nakon toga odbijena je i ruska rezolucija.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero rekao je pre glasanja da će „nastavak bombardovanja Alpa značiti ubijanje civila i uništavanja bolnica i škola i da nema nikakve veze sa borbom protiv terorizma“. "To je uništenje Alepa", rekao je Ero.

Nakon toga, odbačen je i predlog rezolucije koji je podnela Rusija, kojom se poziva na razdvajanje umerene opozicije od ekstremista u Siriji, ali bez pominjanja prekida bombardovanja Alepa.

Da bi bilo koja rezolucija bila usvojena u Savetu bezbednosti, potrebno je da najmanje devet zemalja članica glasa za rezoluciju i da nijedna ne stavi veto, podseća Rojters.

Ruski predlog poziva na hitno primirje u Siriji, pre svega u Alepu, i ima za cilj obnovu propalog sporazuma o prekidu neprijateljstava koji su SAD i Rusija postigle 9. septembra, navodi britanska agencija.

U ruskom tekstu se, međutim, ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa, prenosi AFP, koji je u petak imao uvid u taj tekst, dodajući da se u tekstu, pored prekida neprijateljstava, od svih strana traži i da omoguće dostavljanje humanitarne pomoći.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je pod kontrolom pobunjenika, a koji se suočava sa gotovo svakodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podseća francuska agencija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG