Dostupni linkovi

Sinod SPC: Izbeći stranačke zloupotrebe protesta u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazio je danas "puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti" koji bi "pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

"Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja povodom nepravde imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja", poručio je Sinod SPC sa proširene sednicu na kojoj je učestvovao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i ostale vladike koje imaju jurisdikciju na području Crne Gore.

Sinod je naveo da će SPC i njene eparhije u Crnoj Gori svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju", objavljeno je na sajtu Informativne službe SPC, koja ovaj zakon naziva "antiustavnim i anticivilizacijskim".

"Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu. Sinod sa ove proširene sednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih gradjana i većinske Crkve u Crnoj Gori", navedeno je u sopštenju.


Kako je navedeno, Sinod je, na čelu sa patrijarhom Irinejom, održao sednicu uz učešće arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori - mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopima: budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem. Sednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te posle incidenata zabeležnih u Skupštini Crne Gore, u toj državi, Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj održavaju se protesti podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Za SPC sporna je pre svega formulacija iz Zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG