Dostupni linkovi

Da li Siniša Mali 'kažnjava' Univerzitet?


Siniša Mali je u Skupštini Srbije izglasan za ministra finansija u Vladi Ane Brnabić
Siniša Mali je u Skupštini Srbije izglasan za ministra finansija u Vladi Ane Brnabić

Provera sumnjivih diploma predstavnika vlasti biće nastavljena, najavilo je udruženje ‘1 od 5 miliona’ nakon što je na njegovu inicijativu beogradski Univerzitet analizirao doktorat ministra finansija Srbije Siniše Malog i zaključio da se radi o plagijatu. Ova organizacija uskoro će formirati nezavisnu komisiju profesora Univerziteta u Beogradu koja će se time baviti.

"To telo obaveštavaće građane u slučaju da je još neko uradio isto što i Siniša Mali. Pokazalo se da institucije u ovoj državi počinju da rade svoj posao jedino nakon što takve priče izađu u javnost", izjavila je studentkinja Valentina Reković, iz ‘1 od 5 miliona’ za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U slučaju ministra Siniše Malog, koji je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Senat Univerziteta u Beogradu poništiće njegovu doktorsku tezu na osnovu zaključka univerzitetskog Odbora za profesionalnu etiku da se radi o plagijatu.

Zašto nije kraj?

Zoran Stojiljković, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, smatra da je konačnom odlukom u ‘slučaju Mali’ zaustavljeno posrtanje Univerziteta i da se provere trebaju nastaviti neselektivno.

"Ukoliko biste proveravali u samo poslednjih nekoliko godina, ili kriterijume postavili po promenama vlasti, bio bi čin koji ne bi bio dostojan univerziteta. Mora postojati opšte pravilo za sve", navodi Stojiljković.

Jelisaveta Vasilić, iz državnog nezavisnog tela Savet za borbu protiv korupcije, rekla je za RSE da je institucionalni epilog ove afere važna poruka.

"Da se stavi do znanja da više vlast ne može završavati diplome i doktorate raznoraznim svojim članovima", i podsetila da je šef države Aleksandar Vučić svojevremeno javno komentarisao doktorat Siniše Malog:

"Tada je predsednik države uzeo za pravo da oceni da je to odličan doktorat. Možete misliti kakva smo mi država kada predsednik koji nije stručan, koji nije doktorirao, koji nema nikakvog staža ni u čemu, sebi dozvoljava tako nešto", istakla je Vasilić.

Profesor Zoran Stojiljković
Profesor Zoran Stojiljković

Po mišljenju profesora Zorana Stojiljkovića, sada je prioritetno vratiti standarde u obrazovanju.

"Mora se uraditi verifikacija institucija i organizacija koje mogu da se bave master i doktorskim studijama. Nisu samo kandidati problem, problem je i nedovoljna kvalifikovanost pojedinih članova komisija i nespremnost da insistiraju na integritetu kada se radi o uticajnim političkim ličnostima", ocenio je Stojiljković.

Kako je ministar odgovorio?

Udruženje ‘1 od 5 miliona’ saopštilo je da je ministar finansija Siniša Mali, kako je navelo, zloupotrebio službeni položaj prilikom kreiranja budžeta za 2020. godinu tako što je umanjio iznos sredstava za Univerzitet u Beogradu za 525 miliona dinara (skoro 4,5 miliona evra).

Studentkinja Valentina Reković tvrdi da je to vidljivo upoređivanjem ovogodišnjeg sa budućim budžetom.

"To je odgovor Siniše Malog Univerzitetu za to što je otkrio da je ukrao tuđe znanje i da ne može lopov da sastavlja budžet Republike Srbije. Možda to znači da se oni plaše da će se univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku uskoro pozabaviti i drugim diplomama", smatra Valentina Reković i dodaje da će nezavisna komisija uskoro početi sa radom:

"To će biti telo udruženja ‘1 od 5 miliona’ koje će se baviti ispitivanjem sumnjivih doktorata. Na primer, za početak doktorata guvernerke Jorgovanke Tabaković, ministra (za rad, boračka i socijalna pitanja) Zorana Đorđevića i poslanika (SNS) Aleksandra Martinovića", rekla je Valentina Reković.

Siniša Mali i guvernerka Jorgovanka Tabaković
Siniša Mali i guvernerka Jorgovanka Tabaković

Navode o budžetu ministar Siniša Mali je demantovao, odgovor uputivši jednom od lidera opozicije Draganu Đilasu, rekavši da je Vlada Srbije za 2020. izdvojila 804 miliona dinara više (oko 6,8 miliona evra) za Univerzitet u Beogradu u odnosu na 2019.

Jelisaveta Vasilić, iz Saveta za borbu protiv korupcije, zaključila je da je obrazovanje rešavanjem ‘slučaja Mali’ povratilo autonomiju.

"To znači da više predsednik države i druga vlast prestaje da bude toliko moćna da može da potčinjava univerzitet. Niko više ne može da računa na diplomu koja nije dobijena u obrazovanju", kaže Vasilić.

Studenti iz udruženja ‘1 od 5 miliona’ u septembru 2019. blokirali su zgradu Rektorata u Beogradu sa zahtevom da se reši pitanje sumnjivog doktorata Siniše Malog, koje je u javnost Srbije dospelo još u julu 2014. godine, što je dovelo do konačne odluke nadležnog univerzitetskog odbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG