Dostupni linkovi

Brnabić: Budžet za 2020. nije izborni već razvojni


Ana Brnabić u Skupštini Srbije, fotoarhiv
Ana Brnabić u Skupštini Srbije, fotoarhiv

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da predloženi budžet za 2020. godinu nije izborni, nego razvojni i obezbeđivaće privredni rast i bolji životni standard građana.

"Projektovani su budžetski prihodi od 1,3 milijarde dinara i rashodi od nešto više od 1,3 milijarde dinara", izjavila je Brnabić koja je pred poslanicima Skupštine Srbije tokom rasprave o budžetu obrazlagala predlog državne kase za narednu godinu.

Poslanici vladajuće većine najavili su da će glasati za predložena rešenja, dok opozicija ocenjuje da je reč o predizbornom budžetu.

Premijerka Brnabić rekla je da je predviđeno da deficit budžeta opšte države iznosi 30 milijardi dinara, odnosno 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a na republičkom nivou 0,3 odsto BDP, što je 20,2 milijarde dinara.

Vlada Srbije je, kako je pojasnila Brnabić, planirala budžet na osnovu procene da će rast BDP u narednoj godini biti četiri odsto, da će inflacija iznositi dva odsto, a da će učešće javnog duga u BDP-u pasti na 51,4 odsto.

Navela je i da su budžetom za narednu godinu predviđene rekordne kapitalne investicije vredne 260 milijardi dinara, što je 4,5 odsto BDP-a.

"Budžetom predlažemo dalje povećanje ulaganja u infrastrukturu. Očekuje nas 2020. godina u kojoj otvaramo novi investicioni ciklus u infrastrukturi – u izgradnju Moravskog i Fruškogorskog koridora, autoputa ka BIH i Republici Srpskoj, kao i ’autoput mira’ prema luci Drač koji će povezati region, brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica i brze pruge Beograd-Budimpešta", rekla je Brnabić.

U budžetu će, istakla je predsednica vlade, biti veći rashodi za plate i penzije za oko 1,3 odsto BDP. Plate zaposlenih u državnoj službi u odnosu na ovu godinu biće više za osam do 15 odsto, a penzije za 5,4 poena.

Dodala je da će za 0,5 odsto biti smanjen doprinos poslodavaca penzionom fondu i da će minimalna zarada od 1. januara biti povećana na 30.022 dinara.

Prioriteti Vlade, kako je navela predsednica Vlade, ostaju digitalizacija i obrazovanje.

Na predlog Zakona o budžetu, stiglo je više od 100 amandmana.

Pojedini poslanici opozicije ocenili su da je reč o predizbornom budžetu.

Predloženi budžet za iduću godinu je predizborni i cilj mu je da se "na teret i na grbači" "realnog" sektora podignu plate u javnom sektoru, ocenio je poslanik Nove stranke Zoran Živković.

"Najveće povećanje će biti u policiji - tačno je da su tamo ranije bile manje plate - ali to ipak jasno govori i od koga (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić očekuje najveću poslušnost u narednom periodu", rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji bojkotuje plenarna zasedanja parlamenta, osvrnuo se na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine na predlog budžeta za narednu godinu.

"On je svakako jedan neodgovoran budžet, netransparentan, predizborni i propagandni budžet. Kada govorim o tome kako bih mogao da sublimiram taj budžet, on ne da nije razvojni kao što čujemo od premijerke i ministra finansija, i ne može biti razvojni, zato što imamo jako nizak nivo investicija koji je predviđen, zato što je kurs evra neopravdano nizak, neodrživ i veštački se održava, nemamo rast BDP-a, bolje rečeno na začelju smo u regionu već osam godina koliko ova vlast upravlja Srbijom", istakao je Aleksić.

Budžet ima neke stvari koje su nesporno u redu, deficit je vrlo mali, uravnotežen je, ponešto je povećana i transparentnost, ali je predlog budžeta "nepravedan prema privatnom sektoru", koji i dalje kaska za javnim. Neto pozitivni efekti za privatni sektor su gotovo tri i po puta manji nego za javni sektor, rekao je poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović.

"Zašto se ne ide na brže smanjenje poreskih nameta kada već imamo solidne stope rasta jer daleko je to teže raditi ako se konjunktura promeni, kada stope rasta nužno mogu biti i niže", upitao je Stevanović.

Za reč se u skupštinskoj raspravi o budžetu javio i ministar finansija Siniša Mali, koji je, kako je rekao, odgovorio na pismo koje je, kako je rekao dobio od lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojem kritikuje politiku Vlade Srbije.

Mali je ponovio da su "Đilasove firme dok je bio u vlasti, zaradile 619 miliona evra, a samo dobit koju je prikazao bila je 105 miliona evra. Ostavio je u Beogradu dugove od 1,2 milijarde evra, a zadužio je i sopstvenu stranku", kazao je Mali.

On je ocenio da Đilas ništa ne razume kad je ekonomija u pitanju kad kaže da Mali falsifikuje javne podatke, a da se država od početka ove godine dodatno zadužila milijardu evra.

"Dodatnih milijardu evra je obveznica koju smo emitovali kako bismo vratili vaše stare dugove, skupe dugove iz 2011. godine. Time ni na koji način nismo podigli nivo javnog duga. Vraćamo stare dugove, u neto iznosu smo na istom, ali je razlika u kamatnoj stopi. Vaša je bila 7,25 odsto, a naša je 1,6 – pet puta bolje za budžet i za građane Srbije", rekao je Mali.

Ministar finansija je dodao da je javni dug od 8,7 milijardi, 2008. porastao na 17,7 milijardi dinara krajem 2012. godine. Dodao je da je na kraju 2018. javni dug bio 23 milijarde dinara. To, međutim, kako je objasnio, nije povećanje zaduženosti jer je učešće javnog duga u BDP-u smanjeno na 51,3 odsto.

Povodom planiranih zajmova od 8,6 milijardi evra koje je Đjilas pomenuo u pismu, Mali je rekao da država ne mora da se zaduži za taj iznos, već će to zavisiti od ponuđenih projekata.

U odnosu na prošlu godinu, rasprava o budžetu će trajati dvostruko duže.

Očekuje se da će budžet biti usvojen do kraja novembra, u skladu sa budžetskim kalendarom.

XS
SM
MD
LG