Dostupni linkovi

Siniša Mali prepisivao, utvrdio Univerzitet u Beogradu


Siniša Mali
Siniša Mali

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, ministra finansija Srbije, prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Navodi se da je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potvrdila je da je Odbor za profesionalnu etiku utvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat, kao i da je ta odluka konačna.

Popović je dodala da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

"To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obavešten šta su dalji koraci", istakla je rektorka u izavi za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerziteta, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Pojasnila je da je Siniša Mali 2013. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

"Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena posle ove odluke Odbora za profesionalnu etiku", istakla je Ivanka Popović.

Prvi komentar ministra

Nakon što je saopštena odluka univerzitetskog tela, Siniša Mali je izjavio da je za njega danas tema Predlog budžeta za 2020. godinu i dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima, preneo je Tanjug.

„Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga to ne mogu ni da komentarišem“, rekao je Mali.

Komentari studenata

Mila Jovanović, studentkinja Beogradskog univerziteta i aktivistkinja u građanskim protestima u Srbiji, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je očekivala ovakvu odluku.

„Proglašeno je da je Siniša Mali plagijator, što znači lopov. Dakle on je ukrao tuđu intelektualnu svojinu. E, taj čovek je nama sada na mestu ministra finansija. Nikome u ovoj državi nije u interesu da on ostane na toj funkciji. Ponosni smo na ovu odluku Univerziteta. Beogradski univerzitet pokazao je da je prva oslobođena istitucija u ovoj zemlji. Uspeo je da se oslobodi uticaja i pritisaka režima. Pokazali smo da plagijat ne može da prođe i da ne sme da baci u senku sve prošle i sve buduće diplome. To je ono što je najvažnije“, rekla je Jovanović.

Podsetimo, studenti #1od5miliona su u septembru držali Rektorat u blokadi 12 dana zahtevajući da se pitanje spornog doktorata ministra finansija konačno reši.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu, rekla je za RSE da bi bilo logično da plagijator snosi konsekvence.

„Ponosna sam na akedemsku zajednicu koja je prelomila i donela odluku koja znači da smo udruženi oko toga da Univerzitet ne može biti politička krpa. Kada smo sada čuli konačnu procenu da to jeste plagijat, u normalnoj državi bi to značilo da će taj ministar prestati da bude na toj funkciji. Ali u ovoj državi ipak ne očekujem da će se bilo šta desiti njemu i njegovoj političkoj funkciji“, navela je Stojković.

Reakcije na odluku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Zukorlić za dalje ispitivanje

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić u Skupštini Srbije rekao je za agenciju Beta da je najvažnije "da se izborimo da Univerzitet i sva naučno obrazovna tela budu izvan i iznad politike" ali da se boji "da smo još daleko od toga".

Zukorlić je dodao da se medijski stvara atmosfera u kojoj je najvažnije pitanje na kojoj ste političkoj strani, i da se pokazalo ono o čemu je ranije govorio, "da našim visokim obrazovanjem vladaju oređene interesne grupacije sa partikularnim interesima".

Na pitanje da li misli da je pod pritiskom doneta odluka o plagijatu ili da je zbog pritiska ovoliko odlagana, Zukorlić je odgovorio da su "ostale samo dve mogućnosti da budete za ili protiv, te da u takvoj atmosferi nije moguće doći do pravog rešenja".

"Ja sam za to da se ispita sve za šta postoji sumnja, ali mislim da se zbog zvučnosti autora ovog doktorata i njegove političke i državne funkcije zapravo skreće pažnje sa mnogo većih i dubljih problema u visokom obrazovanju", rekao je Zukorlić i poručio da se mora pristupiti dubinskoj, pravoj reformi obrazovanja.

Traže smenu ministra

Jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović pozvao je predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković da u roku od 24 časa zakaže vanrednu sednicu kako bi ministar finansija Siniša Mali bio smenjen.

Beogradski Univerzitet uspeo je da se odupre nezabeleženim pritiscima vlasti i da donese jedinu moguću odluku.
Nebojša Zelenović, Savez za Srbiju


"Beogradski Univerzitet uspeo je da se odupre nezabeleženim pritiscima vlasti i da donese jedinu moguću odluku. Zamislite samo šta o našoj zemlji danas pričaju u Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu ili Evropskoj investicionih banci, kada je dokazano da nam je ministar finansija prevarant", navodi u pisanoj izjavi Zelenović.

Zelenović je saopštio i da je Mali "čovek sa hiljadu afera", a da tužilaštvo i policija do sada nisu imali snage da ga procesuiraju "za rušenje Savamale, ni za porodično nasilje o kome je javno svedočila njegova supruga, kao ni za njegove sumnjive ofšor kompanije".

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović ocenio je danas da je odluka etičkog odbora Beogradskog univerziteta o doktoratu ministra Siniše Malog "najsnažniji i najvažniji" institucionalni odgovor na "moralno potonuće koje je zahvatilo sve delove društva".

"Ovo je jedan od najvažnijih dana od kad smo upali u provaliju koju su nam iskopali neoradikali. Studenti su pobedili, nisu pristali na laž, nisu pristali na ponižavanje i istrajali su u svojoj borbi. Treba svi da se ugledamo na njih", ocenio je on u pisanoj izjavi.

Sergej Trifunović
Sergej Trifunović

Trifunović je istakao da je tom odlukom sačuvan obraz Univerziteta.

"Što se tiče lažnog doktora Siniše Malog, ne sme mu se dopustiti luksuz da podnese ostavku. Ostavka je čin časnih ljudi, a njegovo beščašće je danas jednoglasno utvrđeno. On mora biti smenjen, a ostavke nek podnesu i oni koji su ga napravili", dodao je on.

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je smenu Siniše Malog sa mesta ministra finansija u aktuelnoj Vladi Srbije.

“Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu”, navedeno je u saopštenju ove građanske inicijative iz koje su pozvali građane i na protest u ponedeljak 25. novembra.

Siniša Mali ministar je u Vladi Srbije od maja 2018. godine. Prethodno bio je na čelu Beograda, najpre kao predsednik Privremenog organa grada Beograda a potom kao gradonačelnik glavnog grada Srbije, od 2014. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG